dług mieszkaniowy żony

• Autor wątku Autor wątku lucko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lucko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam

chciałem rozeznać się w następującym temacie.

Żona ma długi mieszkaniowe dług jest z czasów gdy nie byliśmy małżenstwem, dług jest na nią i pozozstałych 3 członków rodziny obecnie komornik ściąga z pensji jej ojca, pensji żony i jej siostry nie zajmuje pytanie czemu, dlatego że mieszkanie było na ojca?

czy komornik może również zając pensje żony ?

oraz czy w takim przypadku ja mam się o co obawiac że mi wejdzie na wynagrodzenie lub będzie w stosunku do mnie roscił jakies pretensje ?

prosiłbym o odpowiedz

dziękuje i pozdrawiam

1. Wniosek egzekucyjny mógł być skierowany do komornika tylko na ojca lub komornik "zapomniał" o innych dłużnikach solidarnych i na razie mają "spokój".

2. Tak. Jeśli tylko posiada wniosek o wszczęcie egzekucji i sądowy tytuł wykonawczy.

3. Nie.

To mieszkanie komunalne? Przy własnościowym powinien dług obciążyć wyłącznie ojca...

Jeśli to lokal należący do spółdzielni mieszkaniowej to, Ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych art.4:

6. Za opłaty, o których mowa w ust. 1–2 i 4, odpowiadają solidarnie z członkami spółdzielni, właścicielami lokali niebędącymi członkami spółdzielni lub osobami niebędącymi członkami spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokali, osoby pełnoletnie stale z nimi zamieszkujące w lokalu, z wyjątkiem pełnoletnich zstępnych pozostających na ich utrzymaniu, a także osoby faktycznie korzystające z lokalu.

dziękuje za poprzednie wypowiedzi.

1.było to mieszkanie wynajmowane, należace do spółdzielni mieszkaniowej.Ojciec był głównym najemcą a matka i córki były zameldowane.

2.czy jest taka możliwość by dług rozbić na 4 osoby i spłacić swoją częśc ?

3.Oraz co zrobić by odsetki nie rosły bo cały czas one narastają.

1. W takim razie odpowiedzialność jest solidarna.
2. Być może, ale to zależy od dobrej woli spółdzielni.
3. Spłacić zadłużenie.

rozumiem a co w przypadku gdyby ojciec zmarł a żona by nie przyjęla spadku czy ta cześć długu ojca by zniknęła ? Jak to wygląda w takiej sytuacji ?

Powrót