Dług mieszkaniowy

• Autor wątku Autor wątku Wojtas88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojtas88

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Hey mam znow pytanko z dziedziny prawniczej od znajomego (chodzi o dlug mieszkaniowy).
"Czy przy najnizszej krajowe a w zasadzie 1030zl netto komornik moze zajac 609zl z konta bankowego i do tego jeszcze od firmy cos przejmowac z wyplaty? Przy umowie o prace. Wedlug dokumentu ktory mamie przyslali to kwota wolna od potracen jest ponad 2000 brutto a mama tyle nawet nie zarobila i moze maks wziac polowe dochodu miesiecznie. A wzial ok 60% bo 600zl ponad z 1000 a w dokumencie jest ze maks 50%. To pismo z sadu rejonowego wiec komornik chyba nie moze tego olac." Ktoś poratuję jakąś poradą ? Z góry dzięki.

Nic nie wiedząc o sprawie? Nie. Chyba, że ogólnikowo: wolne od zajęcia jest 75% wynagrodzenia minimalnego na rachunku bankowym, kwota wolna przysługuje co miesiąc.

A więcej się nie stwierdzi nic nie wiedząc. A przepraszam - "przy umowie o pracę" - no to jeszcze nie podlega zajęciu wynagrodzenie minimalne u pracodawcy.

Tylko, że to gołym okiem widać, że nie jest taki przypadek. Jaki - nie wiadomo, nie opisałeś.

Ostatnia edycja:
Sorry dostałem tylko tyle informacji, mogę dopytać o więcej szczegółów, ale i tak dzięki za pomoc.

Powrót