Dług ojca, czy muszę spłacić?

• Autor wątku Autor wątku RozaOla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RozaOla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam pewien problem. Chodzi o dług mojego ojca z którym nie utrzymuję kontaktu. Kilka miesięcy temu wziął on telewizję cyfrową na siebie i nie spłacał, teraz przychodzą pisma z windykacji i zaczyna się straszenie komornikiem. Jestem w takiej sytuacji, że od czterech lat mieszkam sama w mieszkaniu zapisanym na moich rodziców. Nie są oni już razem, ale nie jest to oficjalne, mieszkają osobno za granicą, nie było podziału majątku. Stąd też moje pytanie czy komornik może zająć przedmioty z tego mieszkania? Dodam, że nie dawno był robiony remont i wszystko opłacała moja mama, więc teoretycznie nie ma w tym mieszkaniu nic ojca. Proszę o pomoc, bo nie wiem czy muszę to spłacić ze swojej kieszeni czy mogę zostawić.

1. Firma windykacyjna może domagać się spłaty długu. Nie może straszyć.
2. Jeszcze trochę czasu do pojawienia się komornika. (pozew klauzula,wniosek)
3. Komornik będzie starał się zaspokoić wierzyciela z poborów, renty, świadczeń pieniężnych. I z ruchomości. Może zając ruchomości. Musisz udowodnić, że nie są ojca. Fakturami rachunkami - (powództwo przeciw egzekucyjne).
4. Rodzice powinni podzielić majątek, lub dokonać rozdzielności majątkowej, (sformalizować "oni już nie są razem")
5. Do czasu śmierci ojca nie odpowiadasz za jego długi. Dziedziczysz aktywa i pasywa.
6. Dług możesz spłacić Zaoszczędzisz na kosztach sądowych, egzekucji. Zachowaj dokument. Możesz domagać się od ojca zwrotu.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Skoro po czasie miałyby dojść do tego długu jeszcze opłaty sądowe to rzeczywiście lepiej jak spłacę to teraz. Jeszcze pytanie, w jaki sposób mogę domagać się zwrotu od ojca? Również sądownie?

Rozmowa. Pismo - wezwanie do zapłaty. Ostateczność - Pozew

Powrót