Dług ojca.

• Autor wątku Autor wątku adamzwawy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamzwawy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Mam pytanie dotyczące długów, a mianowicie
mój ojciec jest zadłużony w banku i wiem też że ma problemy z realizacją spłat.
Czy prawdą jest ,że jego długi będę musiał spłacać?
A jeżeli TAK, to czy istnieją sposoby na nie spłacanie długów, o których nic dotychczas nie wiedziałem?
Z moich informacji wynika iż matka o zaciąganych pożyczkach też NIC nie wiedziała.
Proszę o poradę.

prawdopodobnie przejdzie to na Ciebie ale to długa droga trzeba się odwoływać

kubamajewski73 napisał:
prawdopodobnie .....odwoływać
a czy potrafisz mi wskazać miejsce w zapisach prawnych tyczących się tej tematyki?

Raczej nie jedynie znam to ze swojego doświadczenia ale uprzedzam że jest wszystko na nie i pod góre ale na prawde można

To jest powtarzający się wątek. W uproszczeniu: jeśli nic nie zrobisz dziedziczysz i spadek i długi. To samo jeśli formalnie przymiesz spadek. Jeśli odrzucisz spadek, nie berzesz ani spadku ani długów. Jeśli przyjmiesz spadek z dobrodziejstwem inwentarza to odpowiadasz za długi tylko do wartości spadku jaki otrzymałeś. Na decyzję masz 6 miesięcy.

PawShaker napisał:
To jest powtarzający się wątek. ...Na decyzję masz 6 miesięcy.
Dzięki za odzew, ale zapomniałem napisać że mój ojciec żyje.
Jak w świetle tego może potoczyć się temat?

Możesz wraz z Ojcem udać się do Notariusza i tam spisać zrzeczenie się spadku. Więcej znajdziesz na forum, dziesiątki, jak nie setki podobnych tematów :)

Ale uważaj, żeby Twoje dzieci tego nie odziedziczyły! Każdy notariusz wyjaśni Ci, jakie są konsekwencje zrzeczenia się dziedziczenia (przed śmiercią) i odrzucenia spadku (po śmierci).

reasumując, skoro twój ojciec zyje to nie masz ic do jego długów. Są to jego zobowiązania i nie musisz ich spłacać. - tak samo matka skoro nie wiedziała i nie podpisywała się pod tymi zobowiązaniami - nie musi spłacać. Sytuacja zmieni się po smierci ojca i przyjęciu spadku.

Czy może pan rozwinąć poniższe?
Karol Sienkiewicz napisał:
... jakie są konsekwencje zrzeczenia się dziedziczenia (przed śmiercią) i odrzucenia spadku (po śmierci).
aby koniec końców nie płacić zobowiązań! :)

Powrót