Dług po rodzicach za życia

• Autor wątku Autor wątku piotrus2508
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrus2508

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Jako iż, jest to mój pierwszy post, a tematyka prawna jest dla mnie nowa, proszę o wyrozumiałość. Do rzeczy:

Moja świętej pamięci babcia za życia narobiła długów za mieszkanie w kwocie podstawy przekraczającej 55tysięcy. Niestety gdy zmarła w 1999 ojciec nie wiedział że może zrzec się długu i automatycznie po 6 miesiącach dług został przeniesiony na niego (ja z mamą i bratem jesteśmy zameldowani na innej dzielnicy u drugiej babci ale mieszkamy z ojcem) i mamę. Jest to kwota z postępowaniami sądowymi i daniną dla komornika prawie 70tysięcy.

Obecnie razem z ojcem posiadamy około 20tysięcy, chcemy spłacić ten dług.
Nasze kolejne możliwości to pożyczka od przyjaciół (maksymalnie możemy pożyczyć 15tysięcy) no i bank, jakaś pożyczka (wolimy płacić bankowi niż komornikowi bo te pieniądze znikają, były robione już jakieś wpłaty z czego 80% znikało bo były to tak zwane opłaty sądowe, komornicze i inne bezsensowne i krzywdzące potrącenia).

Mam 21 lat, czy mogę zrzec się długu rodziców by chronić siebie w razie niepowodzenia szybkiej spłaty?
Studiuję ekonomię, za 2 lata magisterka i zamierzam otworzyć własną działalność więc muszę się ustrzec tego długu.

Obecnie pracuję na umowę zlecenie lub o dzieło, ale mam w końcu 21 lat i czas pomyśleć o swojej przyszłości, chcę podpisać umowę o pracę z której będą odprowadzane składki zus, ale boję się tego posunięcia gdyż na pewno siadł by mi komornik na i tak biedną pensję (najniższa krajowa, i taka też może być na umowie)

Pomóżcie

Długów co do zasady nie można się zrzec, tylko trzeba spłacić.

Za ten konkretny dług odpowiada wyłącznie Twój ojciec (jako spadkobierca). Mama za niego nie odpowiada (no chyba że babcia sporządziła testament i dziedziczyli oboje). Podobnie Ty za niego nie odpowiadasz.

Babcia nie sporządziła testamentu, mama nie jest dłużniczką mimo to że są z ojcem małżeństwem ?

Spadek wchodzi do majątku osobistego spadkobiercy (art. 33 pkt 2 k.r.o.). Za długi spadkowe odpowiada tylko spadkobierca (art. 922 par. 1 k.c.). A zatem nie ma podstaw by obciążać majątek wspólny małżonków.

Aha, dziękuje za odpowiedz, jednak jeżeli mieszkam w zadłużonym mieszkaniu i jestem synem dłużnika to po przekroczeniu pełnoletności nie staję się automatycznie dziedzicem długu (spadku zarówno aktyw i pasyw) ?
Czy dopiero w przypadku śmierci dłużnika staję się spadkobiercą długu (spadku)?

Jeżeli spadek odziedziczył Twój ojciec, to Ciebie z tym spadkiem nic nie łączy, ani łączyć nie zacznie. Stał się on częścią majątku ojca, i dopiero po jego śmieci możesz coś z tego odziedziczyć.

A nie ma coś takiego jak dług solidarny czy coś w tym stylu?

Zobowiązanie jest solidarne, jeżeli to wynika z ustawy lub z czynności prawnej (art. 369 k.c.). Tu nie wynika.

Witam, mam pytanie. Moi rodzice mają bardzo duży dług za nie spłacanie mieszkania. Po skończeniu 18stu lat dług przeszedł również na mnie i moje rodzeństwo. Ja i moja siostra pracujemy i mamy na głowie już komornika a bratu komornik zajął rentę socjalną. Wiem że jest możliwość zrzeczenia się długu za życia rodziców i tu właśnie pojawia się moje pytanie czy po podpisaniu takiej umowy u notariusza ja jestem "czysta" czy mogę być jeszcze obciążana jakimikolwiek długami??? Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Dług jest solidarny. Więc notarialne zrzeczenie dziedziczenia wobec tego dług jest bezskuteczne. Z mocy prawa za długi rodziców nie odpowiadasz za życia. Wyjątek zadłużenie o które pytasz.

Czyli nic nie da się zrobić i jestem uziemiona do końca życia ??

Nie mieszkam bo dostaliśmy mieszkanie zastępcze

Powrót