Dług po wuju

• Autor wątku Autor wątku Dominika. Z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominika. Z

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Bardzo proszę o poradę w sprawie długu po zmarłym wuju
Moja babcia ma mieszkanie własnościowe, które jest zapisane w testamencie mi. Okazała się jednak, że syn mojej babci narobił długów w Banku i odezwali się do babci specjaliści ds. windykacji. Wiem, że babcia dziedziczy długi po swoim synu wydaje mi się, że jeśli ja przyjmę mieszkanie po śmierci babci to tez odziedziczę długi po wuju. Kolejna sprawa to czy mogą babci zabrać mieszkanie czy tylko zajmą emeryturę. I ostatnie pytanie jeśli babcia teraz przepisze na mnie mieszkanie to czy ja będę dziedziczyła długi po wuju, a jeśli babcia teraz przepisze mieszkanie na mnie to czy uda się uchronić mieszkanie przed utratą i czy nie będę musiała spłacać długów po moim wuju.

Może najprościej było by, gdyby babcia zrzekła się spadku po swoim synu. O ile oczywiście nie minęło pół roku od chwili dowiedzenia się o spadku.

Niestety minęło już 4 lata od śmierci wujka i babcia nie zrzekła się spadku. Tak to jest jak człowiek nie zna prawa

1. Tak, będziesz dziedziczyć te długi.
2. Dokonywanie aktu darowizny jest umiarkowanie dobrym pomysłem - poczytaj o skardze pauliańskiej oraz odpowiedzialności karnej za pozbywanie się majątku z pokrzywdzeniem wierzycieli.

Raczej należy sprawdzić, czy roszczenia wierzycieli nie uległy przedawnieniu. Jeśli uległy: poczytajcie jak postępować, by nie dokonać uznania długu.

Swoją drogą: ładny tytuł wątku. Przeciwwaga dla reklamy pewnego banku ;-)

To nie zbyt dobre wiadomości. Dziękuje za odpowiedzi teraz wezmę się za zagłębianie tematów zaproponowanych przez was;)

Sprawdź, jakie były daty wymagalności dochodzonych należności. I czy było przeciw wujowi prowadzone postępowanie sądowe. To podstawa przy ustalaniu czy nastąpiło przedawnienie.

Powrót