Dług po zmarłej, zamężnej córce - jak z tego wybrnąć?

• Autor wątku Autor wątku Izula56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Izula56

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,
Co za rok !
Najpierw prosiłam o pomoc w swojej sprawie, a już po tygodniu nowy kłopot.
Dzisiaj moja Mama ( emerytka) otrzymała wezwanie do zapłaty długu po zmarłej 13 lat temu mojej siostrze.
Siostra zmarła w czasie, kiedy była zamężna zaledwie 6 miesięcy. Oboje wiedzieli,że ma raka, więc sporządzili intercyzę. Reszta rodziny o tym nie miała pojęcia. Tuż po ślubie kupili używany samochód dostawczy, ponieważ szwagier potrzebował do działalności gospodarczej. Samochód został skradziony jakieś 2 miesiące po jej śmierci . Nikogo w rodzinie to nie zaniepokoiło jakoś szczególnie. Szwagier nie przyznał się, że dostawczak był w kredycie na siostrę, bo tylko ona miała zdolność kredytową.
Ponieważ oboje małżonkowie wszystko, co posiadali ( niewiele ) kupili za swoje oszczędności - nie wnosiłyśmy z Mamą do sądu wniosków o prawie do spadku.
Siostra zmarła w 2001 roku, a w styczniu tego roku - 2014 "Dunaj Finanse" wniósł do sądu o ustanowienie spadkobierców z mocy prawa. Oczywiście - Mama i ja zostałyśmy przez sąd ustanowione spadkobiercami, a dzisiaj Mama dostała wezwanie do zapłaty.
Jednocześnie również w styczniu 2014 roku szwagier napisał do "Dunaj Finanse", że będzie spłacał dług w niedużych ratach - i coś tam już wpłacił.
Proszę o poradę - co zrobić, żeby Mama ( a potem pewnie ja) nie miała problemu z długiem? Dodam, że żądają ponad 15.000 PLN.
Jakie kroki podjąć ?

Szwagier popełnił chyba błąd, ale to jego problem.
Co do Twej mamy - olewać ich, a jeśli jednak pójdą do sądu, to tam podnieść zarzut przedawnienia.

intercyza w sprawach spadkowych nie ma znaczenia.
Rozumiem, że zmarła dzieci nie miała.
Po zmarłej dziedziczył małżonek (1/2) oraz jej rodzice (jeżeli natenczas żyli obydwoje; jeżeli żyła wyłącznie matka, to 1/4 odziedziczyła ona, resztę - rodzeństwo zmarłej).

Owszem, jesteście spadkobiercami, natomiast sam dług dawno temu uległ przedawnieniu.
Szwagir uznał dług - cóż, jego głupota. Ale ponieważ roszczenie sie przedawniło, powinien niezwłocznie zawiadomić wierzyciela o tym, że uchyla sie od zaplaty. To samo powinnyście uczynić wy.
Gdyby windykator (rozumiem, że odezwała się do was firma windykacyjna) złożył pozew w sądzie i stamtąd przyszedł nakaz zapłaty - w sprzeciwie podnieść zarzut przedawnienia.

Bardzo Wam dziękuję.
Rozumiem,że wystarczy,iż Mama pisemnie zawiadomi "Dunaja" o uchyleniu się od zapłaty uzasadniając przedawnieniem długu.
Naprawdę wielkie dzięki!

NA razie wystarczy. Ale trzeba się liczyć, że windykator sprzeda dług dalej i będzie ta sama kołomyja z wezwaniami do zapłaty. Dobrze by było, gdyby któryś z kolejnych wierzycieli jednak złożył pozew i doszłoby do wydania nakazu zapłaty, następnie sprzeciwu ze strony osoby pozwanej (Pani jako spadkobierczyni może się także spodziewać wezwań i nakazu), przekształcenia tego wszystkiego w normalny proces, gdzie z marszu po ponownym podniesienu zarzutu przedawniania sprawa zostanie definitywnie zamknięta.

No, właśnie tego się domyślałam,ale naprawdę jestem ogromnie wdzięczna.

Ta sprawa toczy się w lawinowy sposób. Po zamieszczeniu tutaj mojego tematu, za 2 dni ja również otrzymałam pismo od windykatora ( DUNAJ Finanse) identycznej treści jak moja Mama, a następnego dnia również takie pismo dostał mój były szwagier.
Może najpierw zacytuję treść, a potem podzielę sie swoimi wątpliwościami.

cyt. w całości :
" Wezwanie spadkobierców do zapłaty
Działając w imieniu Dunaj-Finanse Sp.z o.o. jako aktualny wierzyciel , niniejszym wzywam Pana/Panią do zapłaty kwoty 15.320,00 zł ( stan zadłużenia na dzień sporządzenia wezwania) - tytułem niespłaconej i wymagalnej wierzytelności wynikającej z tytułu umowy kredytowej nr... z dnia 27.06.2000 r ( "Wierzytelność").

Zobowiązana do spłaty wierzytelności - Pani Ewa X ( poprzednio Z ) zmarła ("Spadkodawca"). Na podstawie prawomocnego postanowienia wydanego przez Sąd Rejonowy dla Warszawy.... w Warszawie z dnia 17.01.2014, sygn. akt :..... należy Pan/Pani do kręgu Spadkobierców zmarłego Spadkodawcy.

Na podstawie art.922 $ 1 kodeksu cywilnego , prawa i obowiązki majątkowe Spadkodawcy przechodzą z chwilą jego śmierci na jedną lub kilka osób. Spadkobierca dziedziczy również długi spadkowe.

Brak spłaty wierzytelności spowoduje wystąpienie przez wierzyciela na drogę sądową, co może narazić Pana/Panią na dalsze koszty.

Wpłaty należy dokonać na poniższy rachunek bankowy.......w nieprzekraczalnym terminie do dnia 30 maja 2014 r.
podpis i pieczęć imienna
"

I w czym problem?. Właśnie ! Przeczytałam kilka artykułów i dowiedziałam się, że dług spadkodawcy przedawnia się po 10-ciu latach.no,tu jest OK, ale...przeczytałam także, że aby skorzystać z dobrodziejstwa przedawnienia my - aktualni dłużnicy możemy wystąpić do Sądu Cywilnego z wnioskiem o stwierdzenie przedawnienia długu, podnosząc zarzut przedawnienia.
Czy to jest dobre rozwiązanie? Czy lepiej czekać na ruchy windykatora ?

Iza

Izula56 napisał:
I w czym problem?. Właśnie ! Przeczytałam kilka artykułów i dowiedziałam się, że dług spadkodawcy przedawnia się po 10-ciu latach.
Kto ci tak naopowiadał? Termin przedawnienia zależy tylko i wyłącznie od jego charakteru powstania. Tutaj zobowiązanie to kredyt a zatem 3 lata. Zaś zarzutu przedawnienia nie możesz zarzucić na zaś. Jeżeli Dunaj Finanse wniesie sprawę do sądu, wtedy zarzut przedawnienia podniesiecie.

Witaj - bardzo się ucieszyłam, że to właśnie Ty przeczytałaś, i zechciałaś odpowiedzieć.
Dopadłam jakieś artykuły prasowe - stąd moje wątpliwości

=============

Rodzaj zadłużenia Po jakim czasie dług ulega przedawnieniu
debet na koncie 2 lata. Dotyczy wszelkich roszczeń wynikających z umowy rachunku bankowego (z wyjątkiem roszczeń o zwrot wkładów oszczędnościowych). Termin przedawnienia biegnie od daty określonej w umowie, w której należało spłacić debet, data zawarcia umowy nie ma znaczenia
zobowiązania z umowy kredytu czy pożyczki 3 lata, licząc od dnia, w którym miałeś obowiązek spłacić kredyt czy pożyczkę
zadłużenie na karcie kredytowej 3 lata
usługi telekomunikacyjne 2 lata
zobowiązania podatkowe – 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku – w przypadku zobowiązań powstających z mocy prawa (np. podatki dochodowe, VAT, podatek od czynności cywilnoprawnych)
– 3 lata, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym powstał obowiązek podatkowy – w przypadku zobowiązań powstających na skutek doręczenia ci decyzji ustalającej
długi spadkowe wierzyciel ma prawo żądać od spadkobierców zapłaty wszelkich należności, nawet jeśli nie wiedzieli oni o zaciągniętych przez spadkodawcę kredytach czy pożyczkach. Spadkobiercy odpowiadają za jego długi (wraz z odsetkami; wyjątek – gdy odrzucili spadek). Jeżeli jednak wierzyciel nie podejmuje żadnych kroków wobec dłużnika w celu wyegzekwowania długu, to roszczenie może się przedawnić (np. gdy od umowy zawarcia kredytu przez spadkodawcę upłynęło 10 lat, a bank nie podjął przeciwko niemu żadnych kroków, żeby wyegzekwować dług (w szczególności na drodze sądowej)
roszczenia stwierdzone prawomocnym wyrokiem sądu lub innej instytucji powołanej do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczenie sądu polubownego, a także stwierdzone ugodą zawarta przed sądem lub sądem polubownym albo przed mediatorem i zatwierdzone przez sąd 10 lat[
mandaty za jazdę bez biletu 2 lata
należności wobec ZUS z tytułu składek 10 lat
roszczenia o świadczenia alimentacyjne 3 lata
roszczenia z umowy sprzedaży 2 lata
zadłużenie z tytułu czynszu 3 lata
roszczenia z umowy o pracę 3 lata od dnia, w którym pracodawca powinien ci zapłacić
roszczenia z umowy o dzieło 2 lata od dnia oddania dzieła

Żeby skorzystać z dobrodziejstwa przedawnienia, sam musisz zgłosić w sądzie tak zwany zarzut przedawnienia. Jak to zrobić? Czytaj TUTAJ:

Pamiętasz hasła ze stanu wojennego: prasa kłamie? Aktualne i dziś. I nie wklejaj głupot. Najgorzej jak za pisanie artykułów bierze się ktoś, kto ma mgliste pojęcie o temacie. Eh, upadek dziennikarstwa z uwagi na ciecie kosztów.
Przedawnienie zadłużenia z tytułu karty kredytowej to 2 lata, opłaty za jazdę bez ważnego biletu 1 rok (plus 3 miesiące reklamacyjne), usługi telekomunikacyjne 3 lata. To tyle co na pierwszy rzut oka zauważyłam, reszty nie chce mi się nawet czytać.

A co sądzisz o pisemnym wystąpieniu do windykatora o uchyleniu się od zapłaty? Pisać, czy lepiej milczeć?

I myślisz że się przestraszy i jeszcze przeprosi za swoje zachowanie? Uwierz, firmy windykacyjne do oporu jadą licząc że się człowiek może złamie. Kolega miał nakaz z e-sądu na rzecz Ultimo. W sprzeciwie podniósł zarzut przedawnienia (jakieś rzekome faktury sprzed 12 lat!). E-sąd przekazał do sądu rejonowego. Kolega spodziewał się, że Ultimo po prostu nie wyśle dokumentów na wezwanie sądu i postępowanie zostanie umorzone. Gdzie tam, uzupełnili! A dokładnie widzieli zarzut. Liczyli, że skoro człowiek w Holandii, to czegoś zaniedba. Nic z tego, w efekcie kosztowało ich to ponad 1000 zł łącznie, razem z kosztami komorniczymi.

Mhm... no, to teraz już jasne. wiesz, bo ja tak sobie kombinowałam, że jak odmówimy zapłaty pisemnie, to może sprowokujemy tego DUNAJA do pójścia na drogę sądową - ale spoko, teraz rozumiem, że korespondencja tego typu byłaby bez sensu.

Dzięki. i Dobrej nocy.

Jak mają iść, to pójdą bez żadnej prowokacji.

Powrót