dług po zmarłym z pomocy społecznej

• Autor wątku Autor wątku becia100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

becia100

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Dzień dobry. Mam problem jeśli byłby ktoś kto mógłby mi pomóc to byłabym wdzięczna. Ojciec przebywał w domu dla bezdomnych za który musiał ponosić opłatę ponieważ miał dochody w postaci emerytury. Niestety nie zawsze wpłacał całą kwotę w skutek czego powstało zadłużenie. Ojciec zmarł w lutym 2011r,w kwietniu z całą rodziną zrobiliśmy odrzucenie spadku (oczywiście każdy w swojej kolejności).Trzy miesiące po śmierci ojca odezwała się do mnie Pani z MOPR-u że jest zadłużenie, przesłałam jej dokumenty o odrzuceniu spadku. Teraz dostałam znowu wiadomość od tej Pani że zjawi się u mnie pracownik socjalny aby przeprowadzić wywiad w sprawie moich dochodów itd. Powołuje się na artykuł 96 ust.1 punkt 3 ustawy o pomocy społecznej. Twierdzi, że pomimo odrzuciłam spadek, a mam dochody to i tak będę musiała spłacić zadłużenie ojca za pobyt w domu dla bezdomnych jest to kwota ponad 4000zł. Czy ktoś się już spotkał z taką sytuacją? Z góry dziękuję

Dzień dobry. Czy nikt nie potrafi mi pomóc?pozdrawiam

Pracownik socjalny podał prawidłowy przepis znajdujący zastosowanie w tej sytuacji. Zgodnie z art. 96 ust. 1 pkt 3 ustawy o pomocy społecznej w pierwszej kolejności opłatę winien wnieść (tj. zwrócić w części niezapłaconej przez korzystającego ze świadczenia) małżonek osoby korzystającej ze świadczeń potem ewentualnie zstępni korzystającego ze świadczeń a następnie ewentualnie wstępni korzystającego ze świadczeń. Nie ma znaczenia, że potencjalnie znajdowali się oni we "wcześniejszej" grupie (tj. spadkobierców) i odrzucili spadek. Dopiero po wydaniu decyzji może się Pani od niej odwołać lub wnieść o odstąpienie/umorzenie/odroczenie/rozłożenie na raty na podstawie art. 104 ust. 4 ustawy o pomocy społecznej.
Przepis prawny:
art. 104 ustawy o pomocy społecznej
1. Należności z tytułu wydatków na świadczenia z pomocy społecznej, z tytułu opłat określonych przepisami ustawy oraz z tytułu nienależnie pobranych świadczeń podlegają ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
2.W przypadku posiadania uprawnień do świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej kwoty opłat, o których mowa w art. 97, oraz nienależnie pobranych świadczeń pieniężnych podlegają potrąceniu z bieżących wypłat, nie więcej jednak niż 50% aktualnie pobieranego świadczenia.
3. Wysokość należności, o których mowa w ust. 1, podlegających zwrotowi oraz terminy ich zwrotu ustala się w drodze decyzji administracyjnej.
4. W przypadkach szczególnie uzasadnionych, zwłaszcza jeżeli żądanie zwrotu wydatków na udzielone świadczenie, z tytułu opłat określonych w ustawie oraz z tytułu nienależnie pobranych świadczeń w całości lub w części stanowiłoby dla osoby zobowiązanej nadmierne obciążenie lub też niweczyłoby skutki udzielanej pomocy, właściwy organ, który wydał decyzję w sprawie zwrotu należności, o których mowa w ust. 1, na wniosek pracownika socjalnego lub osoby zainteresowanej, może odstąpić od żądania takiego zwrotu, umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty.
5. Należności, o których mowa w ust. 1, ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat, licząc od dnia, w którym decyzja ustalająca te należności stała się ostateczna.
6. Bieg przedawnienia przerywa odroczenie terminu płatności należności lub rozłożenie spłaty należności na raty. Po przerwaniu biegu terminu przedawnienia biegnie on na nowo od dnia następującego po dniu ustalonym jako ostatni dzień spłaty odroczonej należności lub po dniu ustalonym jako ostatni dzień spłaty ostatniej raty należności.
7. Nie wydaje się decyzji o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń, jeżeli od terminu ich pobrania upłynęło więcej niż 10 lat.
8. Należności, o których mowa w ust. 1, podlegają zwrotowi na rachunek bankowy odpowiednio gminy, powiatu lub samorządu województwa.

Dziękuję za odpowiedz. Myślałam ,że odrzucenie spadku wszystko załatwia ,a jednak ''nie".

Jeszcze dopytam: te zaległości powstały z tego powodu że ojciec nie zgodził się na automatyczne potrącanie 70% z jego emerytury przez ZUS/KRUS na konto DPS-u?

Ojciec przebywał w domu dla bezdomnych gdzie naliczono mu opłatę ponieważ posiadał dochody w postaci emerytury.Zaległość powstała bo kilka razy nie zapłacił całości,a póżniej zmarł.Nie było automatycznego ściągania .Dostawał decyzję o płatnościach i to wszystko.Nie wiem czy coś podpisywał.Przez ostatnie pół roku ja pobierałam jego emeryturę i wpłacałam .Powstała zaległość była rozłożona na raty,ojciec miał komornika i miał też swoje potrzeby bo często przebywał w szpitalu dlatego nie była wpłacana cała należność.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
ustawa o pomocy społecznej napisał:
Art. 96
1. Obowiązek zwrotu wydatków poniesionych na świadczenia z pomocy społecznej spoczywa na:
1) osobie i rodzinie korzystającej ze świadczeń z pomocy społecznej;
2) spadkobiercy osoby, która korzystała ze świadczeń z pomocy społecznej – z masy spadkowej;
3) małżonku, zstępnych przed wstępnymi osoby korzystającej ze świadczeń
z pomocy społecznej
– jedynie w przypadku gdy nie dokonano zwrotu wydatków
zgodnie z pkt 1 i 2, w wysokości przewidzianej w decyzji dla osoby lub rodziny
korzystającej ze świadczeń z pomocy społecznej.
W tych punktach jest określone kto odpowiada w pierwszej, drugiej i trzeciej kolejności za zwrot wydatków na świadczenia z pomocy społecznej.
Odpowiedzialność za zwrot wydatków przez wskazane w punkcie trzecim osoby spokrewnione powstaje dopiero wtedy gdy wartość aktywów w spadku jest mniejsza niż wartość wydatków podlegających zwrotowi. MOPS powinien ten fakt udowodnić albo Ty możesz wskazać majątek spadkowy ojca z którego będą mogli zaspokoić tę należność (może chociaż częściowo).
Twój ojciec był bezdomny ale przecież żył na tyle długo że mógł odziedziczyć spadek po kimś z krewnych nawet o tym nie wiedząc. Przeanalizuj to. Mogłabyś to wskazać jako źródło zaspokojenia roszczeń MOPSu.

Art. 96
2. Wydatki na usługi, pomoc rzeczową, posiłki, zasiłki na ekonomiczne
usamodzielnienie, zasiłki okresowe i zasiłki celowe przyznane pod warunkiem zwrotu
podlegają zwrotowi w części lub całości, jeżeli dochód na osobę w rodzinie osoby
zobowiązanej do zwrotu wydatków przekracza kwotę kryterium dochodowego
.
Wynika z tego że gdy dochód na osobę nie przekracza kryterium dochodowego to wtedy nie musisz nic zwracać.
Dlatego pracownik MOPS powinien ustalić wysokość dochodów - Twoich oraz wspólnie zamieszkałych członków rodziny. Do dochodu nie dolicza się świadczeń wychowawczych (500+).
Kryteria dochodowe są określone w art. 8 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej. Kryteria dochodowe są co 3 lata uaktualniane w rozporządzeniu Rady Ministrów w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej. Aktualnie „kryterium dochodowe osoby samotnie gospodarującej” wynosi 701 zł, a „kryterium dochodowe na osobę w rodzinie” wynosi 528 zł. Wzrosną one od 1 stycznia 2022 r.

Art. 96
3. W przypadku pokrycia kosztów pogrzebu przez gminę poniesione wydatki
podlegają zwrotowi z masy spadkowej, jeżeli po osobie zmarłej nie przysługuje
zasiłek pogrzebowy.
4. Rada gminy określa, w drodze uchwały, zasady zwrotu wydatków za
świadczenia z pomocy społecznej
, o których mowa w ust. 2, będących w zakresie
zadań własnych.
Poproś pracownika MOPS o wydruk w/w uchwały rady gminy. Będzie w niej określone w jakiej ułamkowej części odpowiada się za zwrot wydatków w zależności od procentowego przekroczenia kryterium dochodowego.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za podpowiedz,ale niestety odziedziczył jakieś nieduże pieniądze których już dawno nie ma.pozdrawiam

Powrót