dług przedawniony a zajęcie konta przez komornika

• Autor wątku Autor wątku Ewac.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewac.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,prosze o pilna pomoc w sprawie przedawnionego długu. mam czas do jutra do wysłania pism.

1,5 tygodnia temu zobaczyłam ,ze mam zajęcie na koncie przez komornika. Poniewaz nie miałam pism w tej sparwie to zadzwoniłam do tego komornika i dowiedziałam sie,ze chodzi o dług za cyfre + . termin tej płatności był wymagalny na 30.07.2009r..
przychodziły pewnie pisma na adres pod jakim ja od wrzesnia 2009r juz nie miszkałam i do dnia dzisiejszego nie mam miejsca zameldowania i mieszkam w innym miescie.
od komornika dowiedziałam sie,ze to na wniosek firmy EGD z bydgoszczy jest to zajęcie. zadzwoniłam tam i dowiedziałam sie,że w 04.2010r firma ta wykupiła ten dług. natomiast pozew złozyli 28.11.2013r ( a nakaz zapłaty był wydany w sadzie rejonowym gdzie mieszkałam w dniu20.12.2013r) natomiast klauzula wykonalności 07.04.2014r przez sad rejonowy.

Wobec tego rozumiem,ze owy dług w momencie noszenia do sadu pozwu przez firme EGD był juz przedawniony. Oni twierdza,że wysyłali pisma na adres zameldowania ( widniejący na umowie z cyfrą+).

Czy skoro komornik juz zajał mi konto i jakies 12zł + 30zł koszty przelewy (sic!) do innego banku to czy termin przedawnienia sie odnowił ???

Czy do komornika mam napisac pismo o wstrzymaniu egzekucji ? z jakiego art.?

Rozumiem,ze do sadu musze tez napisac pismo o przywrócenie terminu i oddalenie nakazu zapłaty ? i czy tez pisac o obciązenie kosztami te firme windykacyjną ???

Gdzie mam szukac wzrorów tych pism ?
I czy do wysłania pisma do sadu tez mam 7 dni od odebrania pisma od kom0rnika ( sama podałam mu adres) ?

Mam tylko taka dziwna sytuację z tym adresem ,bo na umowie o prace na 1/64etatu mam wpisany adres stary zameldowania ze starego dowodu i adres zamieszkania/korespondencji...taka sama sytuacja jest w danych przy koncie bankowym.....czy to bedzie przeszkoda ??? :/.

Prosze bardzo o wskazówki i pomoc.

Połowa, jeśli nie większość wątków w działach "Windykacja" oraz "Komornik ...", to opis i porady dotyczące problemów takich jak Twój. Poczytaj, znajdziesz szczegółowe instrukcje, co zrobić.

troche juz znalazłam.
ale nadal nie wiem czy na tym etapie to do komornika pisze tylko pismo o wstrzymanie egzekucji ?

a i najwazniejsze czy fakt,ze w danych przy koncie i przy zatrudnieniu mam podany stary adres zameldowania ( poniewaz musiałam tak podac ) to czy podniesienie w sadzie faktu,ze nie jestem zameldowana od 2009r pod starym adresem cos szkodzi sprawie. ciekawostka jest to,ze w necie w CIDG jest adres prowadzonej od wrzesnia 2013r mojej działalności gosp....a ta firma windykacyjna nawet nie sprawdziła tych danych....ale sprawedo sadu wniesli ....

Na tym etapie, piszesz wyłącznie do sądu sprzeciw, wykazując równocześnie, że nie mieszkałaś pod adresem, pod który został doręczony nakaz zapłaty.

a do komornika nic ? nawet o wstrzymanie ? a przysłał mi druki do wypełnienia....

a do sadu ,który wydał nakaz tylko sprzeciw i o przywrócenie terminu ? czy tez o obciązenie wszystkimi kosztami te firme windykacyjna ?

Ewac. napisał:
a do komornika nic ? nawet o wstrzymanie ? a przysłał mi druki do wypełnienia....

a do sadu ,który wydał nakaz tylko sprzeciw i o przywrócenie terminu ? czy tez o obciązenie wszystkimi kosztami te firme windykacyjna ?
Wnieś o prawidłowe doręczenie nakazu zapłaty na adres zamieszkania. Ewentualnie załóż konto na e-sądzie, zapoznaj się z treścią pozwu i daj to do prawnika. Odkręci sprawę w 3 minuty.

Powrót