Dług przedawniony czy mogę wnieść do sądu wniosek o uznanie go przedawnionym

• Autor wątku Autor wątku darunia1990l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darunia1990l

Użytkownik
Odpowiedzi
221
Witam. Chodzi o karę za jazdę autobusem bez biletu.. Z 2005 roku. Kwota nie jest duża bo 200 zł ale osoba która jest dłużnikiem ciężko choruje i nie ma środków na spłatę a pisma przychodzą i straszą wizytacja itp. Czy można wnieść wniosek o przedawnienie się długu jeśli oni jeszcze nie złożyli wniosku do sądu? Chodzi o to aby przestali nekac osobę która nie może się denerwować ze względu na specyfikę nowotworu

darunia1990l napisał:
Czy można wnieść wniosek o przedawnienie się długu jeśli oni jeszcze nie złożyli wniosku do sądu?
Nie, zarzut przedawnienia podnosisz w sądzie.
darunia1990l napisał:
pisma przychodzą i straszą wizytacja itp.
Poinformować, że dłużnik oczekuje na pozew i dalsze dzwonienie, "wizytacje" zostaną uznane za nękanie i zawiadomisz prokuraturę

Tak ale jeżeli napiszemy do nich taka wiadomość to czy bieg przedawnienia nie będzie od nowa szedł?

Właśnie dostałam odpowiedź na to co kazano mi napisać do tej instytucji. W związku z kontaktem z naszą firmą informujemy że bieg przedawnienia ma się nijak w związku z próbą kontaktu z nami poprzez pismo o treści
Dłużnik oczekuje na pozew i dalsze próby wizytacji i dzwonienia zostaną zgłoszone jako niekoniecznie.
Tym samym przyznał się Pan do faktu iż jest dłużnikiem.
W terminie 2 tygodni oczekujemy spłaty całego długu

No i co z tego? Roszczenie się przedawniło. Niech idą do sądu.

No właśnie skoro się z nimi kontaktowalismy to niby od nowa idzie bieg przedawnienia ja się nie znam dlatego też pytam bo poprostu za dużo już jest na głowie chemioterapia papierologia w zusie

Dokładnie to dane
Numer sprawy i treśćDłużnik oczekuje na pozew i dalsze próby wizytacji i dzwonienia zostaną zgłoszone jako nekanie

darunia1990l napisał:
Właśnie dostałam odpowiedź na to co kazano mi napisać do tej instytucji.
Dlatego ja zawsze odradzam wypisywanie takich rzeczy. Szkoda na kopertę i znaczek, a przysyłają w odpowiedzi totalne pierdoły i robią z człowieka debila.
darunia1990l napisał:
W związku z kontaktem z naszą firmą informujemy że bieg przedawnienia ma się nijak w związku z próbą kontaktu z nami poprzez pismo o treści
Dłużnik oczekuje na pozew i dalsze próby wizytacji i dzwonienia zostaną zgłoszone jako niekoniecznie.
Tym samym przyznał się Pan do faktu iż jest dłużnikiem.
W terminie 2 tygodni oczekujemy spłaty całego długu
To niech oczekują. Daj już sobie spokój z jakimkolwiek kontaktem z tą firmą, szkoda czasu i nerwów.
darunia1990l napisał:
No właśnie skoro się z nimi kontaktowalismy to niby od nowa idzie bieg przedawnienia ja się nie znam dlatego też pytam
Zastanów się komu uwierzyć: idiotom chcącym od ciebie pieniędzy, czy dobrym ludziom którzy ci pomagają?

Dobrze dziękuję za odpowiedź. Niestety mamy mętlik w głowie przez nowotwor osoby która nekaja a nie mamy dostępu do informacji z sadu ponieważ matka osoby której to dotyczy nie odbiera poleconych do niego i wsumie nie wiemy co się dzieje

Powrót