Dług przedawniony -sprzeciw od nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku magdrta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdrta

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witajcie,
dostałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Chcę/ muszę, napisać sprzeciw. Sprawa wygląda tak:
w 2005 r. umowa karty kredytowej, niespłacona.
Bankowy tytuł egzekucyjny - 15.02.2012 r.
Egzekucja komornicza w 2012 r., umorzona, niestety nie mogę znaleźć pisma :(, a chyba ta data jest ważna.
23.11.2015 r. cesja wierzytelności na fundusz sekurytyzacyjny (przysłali umowę wraz z pozwem)
Pod koniec 2015 r. dostałam od nich pismo z żądaniem zapłaty, odpisałam, że płacić nie będę, bo dług jest przedawniony. Wysyłali w międzyczasie jakieś pisma, na które nie odpowiadałam, aż teraz dostałam właśnie nakaz zapłaty z dn. 8.06.2016 r.
Jak skutecznie napisać sprzeciw? Czy wystarczy tylko podnieść zarzut przedawnienia? I nic więcej?
W pozwie nie podali dokładnych dat egzekucji komorniczej ani jej umorzenia, czy ja teraz przy składaniu sprzeciwu mam złożyć to pismo o umorzeniu, czy dopiero na rozprawie?

z podpowiedzi dziękuję z góry

Fundusz nie będący bankiem nie może korzystać z przerwy przedawnienia poprzez nadanie BTE. Zatem temat jest przedawniony. Zobacz dokładnie kwity, albo daj to komuś. Czemu tak późno dostałaś nakaz zapłaty? Kiedy był odebrany list? W sprzeciwie możesz podnieść zarzut że roszczenie jest bezzasadne a powód nie wykazał legitymacji czynnej do występowania w sprawie. Zarzut przedawnienia dopiero na rozprawie podnieś.

III CZP 103/14, III CZP 29/16 - roszczenie przedawniło się najpóźniej w 2014 roku

digiton napisał:
Fundusz nie będący bankiem nie może korzystać z przerwy przedawnienia poprzez nadanie BTE. Zatem temat jest przedawniony. Zobacz dokładnie kwity, albo daj to komuś. Czemu tak późno dostałaś nakaz zapłaty? Kiedy był odebrany list? W sprzeciwie możesz podnieść zarzut że roszczenie jest bezzasadne a powód nie wykazał legitymacji czynnej do występowania w sprawie. Zarzut przedawnienia dopiero na rozprawie podnieś.

nie wiem, czemu tak późno. List odebrałam w ubiegłą środę, leżał na poczcie 2 tyg. bo mnie nie było.
Jako, że sama będę pisała sprzeciw (na formularzu) pytanie mam, czy w pkcie 7 po prostu napisać - (zgłaszam zarzut) , że:
- roszczenie jest bezzasadne
- powód nie wykazał legitymacji czynnej do występowania w sprawie. (?)
I żadnego uzasadnienia , dowodów, nic takiego?

marian.pazdzioch napisał:
III CZP 103/14, III CZP 29/16 - roszczenie przedawniło się najpóźniej w 2014 roku

to od kiedy przedawnienie biegło? nie od daty umorzenia egzekucji?

czy, w myśl tego orzeczenia III CZP 103/14 z chwilą nadania klauzuli wykonalności czyli 15.02.2012 ?

W tym przypadku od daty wymagalności. Czyli tak na oko tuż przed wystawieniem BTE. A na pewno od wystawienia BTE

Dzięki wielkie za wyjaśnienie. Bardzo proszę jeszcze o podpowiedź, jak wypełnić formularz - pytanie wyżej :)

Dzień dobry,
ponawiam pytanie - czy wystarczy, ze w formularzu podam zarzuty, że roszczenie jest bezzasadne i brak legitymacji czynnej, bez uzasadnienia i podawania dowodów?
Takam niecierpliwa, bo gdyby trzeba było dawać dowody, a takim pewnie by było postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego, to muszę wniosek do komornika wystosować, a powiedziano mi, że ok, tygodnia się czeka. Jeżeli nie trzeba, to sprzeciw wysłałabym jeszcze dziś lub jutro.
Bardzo proszę o odpowiedź :)

Nie trzeba podawać dowodów na nieistnienie czegoś. Skoro zarzucisz brak legitymacji czynnej to strona przeciwna powinna tą legitymację udowodnić. Naprawdę, bez zobaczenia kwitów trudno poza tym przedawnieniem coś sensownego sklecić. Napisz co jest w dokumentach albo przynajmniej zacytuj treść uzasadnienia pozwu.

hmm, mogę zeskanować i przesłać jakby co, tylko gdzie?
Wiem, ze najłatwiej iść gdzieś do prawnika, tylko, że mnie na razie na to nie stać :(

Można też wrzucić na jakiś darmowy hosting i wkleić linki.

***Regulamin §10***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
digiton napisał:
W tym przypadku od daty wymagalności. Czyli tak na oko tuż przed wystawieniem BTE. A na pewno od wystawienia BTE
Najpóżniej - od daty nadania klauzuli na BTE, ale to wciąż dyskusyjne
magdrta napisał:
Dzięki wielkie za wyjaśnienie. Bardzo proszę jeszcze o podpowiedź, jak wypełnić formularz - pytanie wyżej :)
Wnieś zarzuty o jakich tutaj mowa. Zarzut przedawnienia pozostaw na otwarcie rozprawy

Najpóżniej - od daty nadania klauzuli na BTE, ale to wciąż dyskusyjne.

Bo klauzula na BTE jest najczęściej jedyną znaną i pewną datą. Inaczej w przypafku jak masz kwit kiedy zobowiązanie stało się wymagalne. Dlatego zawsze uczulam aby nie wyrzucać absolutnie żadnego dokumentu. No bo jak inaczej. Skoro BTE w tym przypadku nie ma wpływu na przedawnienie, to z pełną konsekwencją. A czasami BTE było wystawiane po kilku miesiącach od wypowiedzenia kredytu.

RE: Dług przedawniony - pomóżcie

Witam.
W 2004 roku wzięłam pożyczkę w firmie PROVIDENT na kwotę 1000 zł (do oddania ok. 1800 zł). Zmieniłam miejsce zamieszkania (adres zameldowania pozostał ten sam). Nie spłaciłam tej pożyczki z przyczyn losowych. Od tamtej pory nie otrzymałam żadnego upomnienia, jednak zostałam wpisana na listę dłużników. Dług został przekazany firmie ULTIMO.
Czy mój dług ulega przedawnieniu?
Czy muszę go spłacić, aby zostać usunięta z tej listy?
Czy i do kogo mogę się zwrócić o duplikat umowy zawartej z PROVIDENT?
Co powinnam zrobić?

avegwwiazda napisał:
Co powinnam zrobić?
Pilnować poczty z sądu, gdyż na pewno nadejdzie taki dzień w którym Ultimo cię pozwie. Gorzej, jeśli od tamtego momentu zmieniłaś adres, chyba że Ultimo ma twoje aktualne namiary. Sprawę wygrywasz na 100%, jeśli tylko nie zaniedbasz.

Po wtóre, sprawdź KRD i BIG Infomonitor, jeśli widniejesz tam to wezwij Ultimo o wykreślenie danych z rejestrów BIG i zapłatę ci zadośćuczynienia w kwocie np. 2 tys zł, względnie przedstawienie dokumentów jednoznacznie świadczącch iż wierzytelność od ciebie przysługuje im. Nie mają takich kwitów... Sprawa o zadosćuczynienie także do wygrania, no i kara do 30 tys zł dla Ultimo :)

Po wtóre, sprawdź KRD i BIG Infomonitor, jeśli widniejesz tam to wezwij Ultimo o wykreślenie danych z rejestrów BIG i zapłatę ci zadośćuczynienia w kwocie np. 2 tys zł,

Ultimo płaci? ;-)
Bo banki płacą, nawet bez procesów.

rafmik napisał:
Ultimo płaci? ;-)
Uznaje to za żart z reguły. Zobaczymy jednak co będzie w kilku kolejnych sprawach, pisma poszły :)

Uznaje to za żart z reguły. Zobaczymy jednak co będzie w kilku kolejnych sprawach, pisma poszły :)

A kwestia tej kary? Ruszasz temat w prokuraturze, czy Ultimo grzecznie usuwa wpisy?

Powrót