Dług przedawniony - zanim nastąpi nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku mattt1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mattt1980

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Witam,
Mam pytanie w jaki sposób mogę się uchronić od ewentualnej egzekucji przez firmę windykacyjną? Sprawa dotyczy przedawnionego długu.
Rozumiem, że powinienem zgłosić zarzut przedawnienia?? , ale jak i w jaki sposób. Czy mogę użyć sądu w Lublinie, internetowego? Co i jak wpisać?

Bardzo proszę o informację Pozdrawiam.

a to czy się postępowanie w sądzie? chyba nie skoro napisałeś "zanim nastąpi nakaz"

tak więc zarzut przedawnienia możesz zgłosić dopiero w postępowaniu sądowym, wcześniej możesz poinformować wierzyciela, że masz zamiar taki zarzut podnieść w sądzie to może zrezygnuje z pozwania Cię

Pamiętaj ze firma windykacyjna nie ma praw do dokonania egzekucji, jedynie komornik juz po postepowaniu sadowym.

OK. Nie orientuje się za bardzo w tym całym swiecie prawnym. Czyli jeśli wystapi do mnie komornik, to będzie oznaczalo ze rozprawa sadowa się odbyla i wtedy mogę wnieść zarzut przedawnienia. Nie mogę się zabezpieczyć w sposób, który uniemożliwiłby postępowanie sądowe? A jeśli firma windykacyjna non stop wydzwania, i nie dociera do nich, że sprawa jest przedawniona itp. itd. to co zrobić?

Z firma windykacyjna nie musisz rozmawiać, jeśli cię irytują powiedz grzecznie aby się bujali i jak uważają że masz im zapłacić, niech skierują sprawę do sądu. Jak nie zrozumieją to się rozłącz, nie dywaguj, nie podpisuj ugód itd .
Jak skierują sprawę do sądu, to przyjdzie do ciebie nakaz zapłaty, wtedy masz 2 tygodnie aby napisać do sądu sprzeciw podnosząc zarzut przedawnienia, wzór na tym forum jak i w necie i tyle...

mattt1980 napisał:
A jeśli firma windykacyjna non stop wydzwania, i nie dociera do nich, że sprawa jest przedawniona itp. itd. to co zrobić?

Dzwonią bo dług istnieje, nawet przedawniony dalej istnieje...

Ja rozumiem, ze dlug istnieje i to jest powod, ze non stop wydzwaniają, zastanawiam się czy mogę cos z tym zrobić skoro jest "przeterminowany".

powiedz im zeby wniesli sprawę do sadu bo i tak nie zapłacisz i zeby do ciebie nie dzwonili a potem czekaj n nakaz zapłaty i zgłoszarzuty.

Powrót