Dług PTK CEntertel / Przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku butykazar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

butykazar

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Umowa z Orange na ZETAFON
2006-2009 grudnia

2008 maja telefon został skradziony a karta nie wyrobiona na nowo przez co umowa zerwana.

Firma windykacyjna PRESKO zawiadamia o wpłacie do poniedziałku włacznie
kary 600zł plus 213 odsetki, bez mozliwowsci rozłozenia sprawy na raty.
W dniu nie otrzymania wpłaty kieruje wniosek do sądu,
Ile trwa takie postępowanie sądowe?
Czy do tego czasu ( brakuje 3 miesiace ) sprawa nie ulegnie przedawnieniu ?

Wniesienie sprawy do sądu przerywa bieg przedawnienia. I nie biegnie ono aż do zakończenia postępowania.
Nie masz szans.

O innego eksperta dostałam odpowiedz : "Bieg przedawnienia rozpoczyna się z dniem uprawomocnienia się orzeczenia"

tak ale to juz po postanowieniu sadu i wtedy termin jest 10 lat ale kazda interwencja komornika rozpoczyna bieg od nowa.Masz szanse jak nie zloza wnioku do sadu przez te 3 miesiace co brakuje do 3 lat a jak zdaza to lipa

Zamierzam uregulowac należnosc wobec tej firmy, zaoszczędzi mi to dodatkowych kosztów sadowych ( 205 zł ) pytanie jeszcze moje , jesli zagrozili, ze nie wpłace naleznosci w calosci do jutra tj 31.01 a ja napisałam maila z prośba o rozlozenie długu na raty z powodu braku pracy a sprawa pojdzie do sądu bo 31.01 nie bede mieli całej kwoty na koncie to czy Sad moze uznac moja strone checi polubownego zawarcia umowy spłaty ?

moze uznac tylko nie wyglupiaj sie z groszowymi wplatami

A co dla Ciebie "znaczy groszowe sprawy " wpłata po 1 gr miesięcznie ? Dług chcę rozłozyc na 3 równe raty, zatem moje ostatnie pytanie , czy wpłacić pierwszą rate jutro , czy czekac na jakieś pismo od nich ?
Jeśli oni jutro prześla wnioske do Sądu a aja wpłace część zadłużenia, wniosek moga wycofac z Sadu o ile go złozą ?

Powrót