dług ptzedawniony

• Autor wątku Autor wątku bozencina 50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bozencina 50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam dylemat.Dostałam z nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym .Dotyczy on pożyczki z providenta z maja 2004r Ultimo wykupiło itd.wiem ,że powinnam podnieść zarzut na mocy art 118 k.c. ale jatego długu nie zaciągnęłam ,nie ma mojego podpisu na umowie itd.. Moje pytanie jaki inny zarzut powinnam podnieść? bezzasadność roszczenia ? Czy coś w tym stylu ? Prosze o pomoc bo nie bardzo wiem jak to fachowo ugrźć:-) przestudiowałam temat w internecie ale nie do końca mam jasność....a jak przedawnienie to skąd wiem kiedy była wymagalność roszczenia?..Prszę o pomoc.:-) :-)

nakaz jest z sadu rejonowego gdzie mieszkasz czy z e-sadu?

Z sądu .To , że wnieść to woem bardziej mnie interesuje co napisać w zarzutach i wnioskach art 118 k.c chciała bym podać póżniej jako drugi.na orginale umowy na 100℅ nie ma mojego podpisu , poza tym nie mam umowy 'nie mam danych kiedy wymagalność itd...Jak to bardziej fachowo ogarnąć? Z tego co czytam na ten temat to diabeł tkwi w szczegółach niestety:-)

Czy jesteś pewna, że nie ma umowy z Twoim podpisem w aktach sprawy??? /z tego co wiem często zdarzało się, że agenci podpisywali umowy potem sami wpłacali 1-2 raty i brali prowizję.../

/mój błąd zakładam, że /tak/ do nakazu sąd - powinien- dołączyć dokumenty, które złożył powód jako dowód istnienia wierzytelności/ - jeśłi jest brak umowy to można założyć że jej nie posiadają - jeśli jest bez podpisu - korzystaj ze ściągi/

Skorzystaj ze ściągi :)

http://poradniksadowy.wordpress.com/2012/04/27/nakaz-zaplaty-w-postepowaniu-upominawczym/

Nie pamiętam strony ale druk do sprzeciwu jest na stronach rządowych...

Ostatnia edycja:
Jeśli to upominawcze, to trzeba wnieść pismo ze sprzeciwem i podnieść wszystkie zarzuty (jeśli było przedawnienie to również zarzut przedawnienia). Przy większej wartości przedmiotu sporu sugerowałbym kontakt z "realnym" prawnikiem. Prawidłowo wniesiony sprzeciw spowoduje przekazanie sprawy do trybu zwykłego. Najważniejsze, to pilnować terminu!

Niestety jestem za granicą i mam ograniczone mżliwości.A jak napisałam,że zprzeczam i powołuję się że nie ma umowy pierwotnej i td i td... Czy to jest mocny argument i jak on fachowo powinien w pn.7 formularza brzmieć?Co to jest brak udokumentowania roszczenia ? Brak zasadności roszczenia obiętego nakazem? Gdzie to napisać jako zarzut czy wniosek? A na marginesie dokładnie tak było tylko ,że nic nie miałam wspólnego z tym poprostu jestem OFIARĄ :-)

dobrze chcesz, ale - daj sprawę na miejscu radcy prawnemu. zrobi swoje i ich skasuje za to

bozencina 50 napisał:
Niestety jestem za granicą i mam ograniczone mżliwości.A jak napisałam,że zprzeczam i powołuję się że nie ma umowy pierwotnej i td i td... Czy to jest mocny argument i jak on fachowo powinien w pn.7 formularza brzmieć?Co to jest brak udokumentowania roszczenia ? Brak zasadności roszczenia obiętego nakazem? Gdzie to napisać jako zarzut czy wniosek? A na marginesie dokładnie tak było tylko ,że nic nie miałam wspólnego z tym poprostu jestem OFIARĄ
Po prostu wnieś sprzeciw i podnieś w nim zarzuty: 1. brak legitymacji procesowej biernej (w uzasadnieniu: nigdy nie zaciągałaś zobowiązania, z którego wynika roszczenie objęte niniejszym pozwem); 2. przedawnienie roszczenia (w uzasadnieniu: jak wynika z treści pozwu, dochodzone przez powoda roszczenie było wymagalne przed okresem trzech lat od daty wniesienia pozwu). I tyle. Nie wskazuj żadnych przepisów (sąd zna prawo), nie przejmuj się też wskazywaniem dokładnych dat, czy okoliczności (to powód ma udowodnić, że jesteś dłużnikiem i wobec podniesienia zarzutu przedawnienia, że roszczenie nie jest przedawnione). Jak nie popełnisz błędów formalnych (np. przekroczenie terminu na sprzeciw), to sprawę wygrasz na pewno.

Dzięki.Podoba mi się krótko i rzeczowo.

Witam serdecznie.w 2001r wzięłam pożyczkę w Providencie na kwotę(dokładnie nie pamiętam)około 1000zł.Przez 13 lat nie otrzymałam żadnego wezwania,być może przychodziły jakieś awiza,ale od 2004 nikt tam nie przebywał ze względu na pożar,który miał tam miejsce.We wtorek tj.25.02.2014 otrzymałam tel.z firmy Ultimo,ze jest do zapłacenia 900zł(zaznaczam,że wpłaciłam tylko 2 raty)i doliczą mi 20zł do kwoty,którą reguluję za kredyt,który wzięłam na laptopa.Gdzie i do kogo wystosować pismo,czy dług ten uległ przedawnieniu??????????Proszę o szybką pomoc!!!!!!

jaki kredyt na laptopa? o co chodzi

W 2008 wzięłam laptopa na raty w GB Money.Spłacam go w Ultimo,w dogodnych dla mnie ratach.

Provident, to inna sprawa ! Dług przedawniony, chyba, że podpisałaś ugodę na spłatę. Jeśli nie, to czekaj na pismo z sądu i wniesiesz sprzeciw.

Właśnie otrzymałam ugodę,ale nic nie podpiszę.Jak zadzwonią z Ultimo,powiem o Sądzie.Dzięki za odpowiedz.

misiejka333 napisał:
Jak zadzwonią z Ultimo,powiem o Sądzie
nie mów o sądzie, nie ma to sensu. powiedz że to księgarnia albo sklep wędkarski i pomylka. nie ma sensu dyskutować

marian.pazdzioch napisał:
powiedz że to księgarnia albo sklep wędkarski i pomylka. nie ma sensu dyskutować
Marianku, każdy ma prawo sobie kombinować, np. oszukiwać przez telefon itp. Jednak forum prawne to ostatnie miejsce do tego typu porad.

Zadzwoniła kobieta z Ultimo i gdy usłyszała o przedawnieniu zaczęła mnie straszyć rozwiązaniem umowy,odsetkami itp.Była na maxa wredna.Powiedziałabym,ze to piekarnia:confused:ale ONI przejęli dług z banku GE Bank Money,który spłacam regularnie, a teraz dodatkowo mam ten.Patowa sytuacja,ale wiem ,ze istnieje rozwiązanie.Groziła,że jeśli nie wpłacę obu kwot,to.....!!!!!!!!!!:mad:.Miałam czas do dnia dzisiejszego do godz.18.Wpłaciłam ,ale tylko to co dotychczas.Tym bardziej,że nie podpisałam żadnej ugody dotyczącej spłaty długu z providenta.Owszem przłysłali pocztą,ale nie
podpisałam i nie odesłałam.P.s na koniec wykrzyczała,że długi trzeba oddawać,skoro się wzięło!!!!!I tu chyba miała rację..

Powrót