Dług rodziców

• Autor wątku Autor wątku eli09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eli09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moi rodzice jakiś czas temu wzięli kredyt z poręczycielem, który po jakimś czasie przestali spłacać z powodu braku pieniędzy.Bank obciążył poręczyciela spłatą tego długu.Po spłaceniu tego kredytu poręczyciel skierował się do komornika o ściągnięcie pieniędzy z moich rodziców, lecz komornik umorzył sprawę z powodu braku środków.Poręczyciel również próbował odzyskać dług poprzez firmy windykacyjne, które pokolei umarzały sprawę. Teraz poręczyciel złożył sprawę do sądu o odebranie mi darowizny,którą jest mieszkanie rodziców i ściągnięcie długu z nieruchomości.Potrzebuję porady co w tej sytuacji mogę zrobić i czy wogóle jest taka możliwoś, że sąd może mi odebrać mieszkanie, które jest na mnie i w którym mieszkają moi rodzice???

Jest taka możliwość, bardzi realna, nazywa się Skarga pauliańska.
Przepis prawny:
Art. 527. § 1. Gdy wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli osoba trzecia uzyskała korzyść majątkową, każdy z wierzycieli może żądać uznania tej czynności za bezskuteczną w stosunku do niego, jeżeli dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli, a osoba trzecia o tym wiedziała lub przy zachowaniu należytej staranności mogła się dowiedzieć.§ 2. Czynność prawna dłużnika jest dokonana z pokrzywdzeniem wierzycieli, jeżeli wskutek tej czynności dłużnik stał się niewypłacalny albo stał się niewypłacalny w wyższym stopniu, niż był przed dokonaniem czynności.
§ 3. Jeżeli wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli uzyskała korzyść majątkową osoba będąca w bliskim z nim stosunku, domniemywa się, że osoba ta wiedziała, iż dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli.

Ale rodzice przepisali mi mieszkani przed wzięciem kredytu.

eli09 napisał:
Ale rodzice przepisali mi mieszkani przed wzięciem kredytu.

Przykro mi, zbyt słaby jestem aby odpowiedzieć na to pytanie, a nie chcę wprowadzić w błąd, może ktoś mądrzejszy się wypowie w tym temacie:o
Choć wydaje mi się, że w Twoim przypadku nie ma zastosowania w/w artykuł.

Jezeli udowodnia ze rodzice dzialali z zamiarem pokrzywdzenia (wtedy ustawodawca chroni tez przyszlego wierzyciela) :)

rex14_pl napisał:
Jezeli udowodnia ze rodzice dzialali z zamiarem pokrzywdzenia (wtedy ustawodawca chroni tez przyszlego wierzyciela) :)
Czyli pojawia się pytanie, kiedy przepisali mieszkanie, a kiedy wzieli kredyt ?

Mieszkanie przepisali mi w listopadzie 2005 a kredyt wzięli we wrześniu 2006.

eli09 napisał:
Mieszkanie przepisali mi w listopadzie 2005 a kredyt wzięli we wrześniu 2006.

No coz tak jak mowie teraz kwestia polega na tym czy uda sie drugiej stronie udowodnic ze Pani rodzice zrobili to celowo.
Zeby nie bylo ze tylko strasze :) Jest szansa ze roszczenie sie przedawnilo :)

Art. 534. Uznania czynności prawnej dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli za bezskuteczną nie można żądać po upływie lat pięciu od daty tej czynności.

Ostatnia edycja:
Jeśli Rodzice podczas brania kredytu byli w stanie go spłacać, potem z jakiś przyczyn (choroba, utrata dobrej posady) nie mogli go spłacać, to wydaj mi się, że w/w artykuł nie ma zastosowania. Jednak jeśli Rodzice biorąc kredyt nie byli go w stanie spłacać, czyli np. mieli takie dochody jak teraz, to można przypuszczać, że świadmomie wcześniej przepisali mieszkanie.
Może napisz coś więcej, w jakim celu brali kredyt, w jakiej wysokości, jakie mieli wtedy dochody, jakie mają teraz, ile rat spłacili itp.

Kanas a nie latwiej bedzie sprawdzic czy nie minelo te 5 lat i ewentualnie w toczacym sie procesie podniesc zarzut przedawnienia :)

rex14_pl napisał:
Kanas a nie latwiej bedzie sprawdzic czy nie minelo te 5 lat i ewentualnie w toczacym sie procesie podniesc zarzut przedawnienia :)
Tylko ten art 123 troszkę gmatwa sprawę :o
Przepis prawny:
Art. 123. § 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) (61) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje,
3) (62) przez wszczęcie mediacji.

Powrót