Dług rodziców

• Autor wątku Autor wątku marek19881988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek19881988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Moi rodzice kilka lat temu skorzystali z kredytu na zakup mieszkania. Niestety nastąpiły opóźnienia w jego spłacie ale zostało zawarte porozumienie i podobno już wszystko spłacali w terminie. Dzisiaj zauważyłem, że z mojego konta zniknęła spora kwota (pierwszy raz tydzień temu kilkanaście tysięcy złotych i kilka tysięcy w dniu wczorajszym) z powodu działania komornika. W ww. mieszkaniu jestem zameldowany oraz prowadzę firmę jednoosobową, jednakże od ponad 2 lat tam nie mieszkam.

Z tego co udało mi się wyczytać na stronach internetowych komornik może pobierać pieniądze z mojego konta w przypadku wspólnego zamieszkania pod ww. adresem. W związku z tym proszę o udzielenie odpowiedzi na poniższe pytania:
1. Czy jest możliwość odzyskania straconych pieniędzy (nie chce mi się w to wierzyć ale nadzieja umiera ostatnia) np. poprzez udokumentowanie zamieszkania pod innym adresem?
2. Czy jest możliwość zabezpieczenia swojego konta przed następnymi potrąceniami przez komornika, np. poprzez wymeldowanie lub zmianę działalności firmy?

Ogólnie obawiam się, że ten koszmar szybko się nie skończy i będą mi zabierane pieniądze z konta. Z rodzicami nie utrzymuję kontaktu więc tak naprawdę nie wiem jaka kwota jest jeszcze do spłacenia. Bardzo proszę o pomoc.

Z tego co udało mi się wyczytać na stronach internetowych komornik może pobierać pieniądze z mojego konta w przypadku wspólnego zamieszkania pod ww. adresem.
W pewnych wypadkach. Jest to mieszkanie własnościowe? Jeśli własnościowe, to nie.

1. Czy jest możliwość odzyskania straconych pieniędzy (nie chce mi się w to wierzyć ale nadzieja umiera ostatnia) np. poprzez udokumentowanie zamieszkania pod innym adresem?
Bez problemu, ale najpierw to trzeba ustalić jakie rodzice mają prawo do lokalu. Najem komunalny? Własnościowe? Spółdzielcze własnościowe? Inne? W każdym razie tak, jest. Tyle, że trochę trzeba się dowiedzieć.

2. Czy jest możliwość zabezpieczenia swojego konta przed następnymi potrąceniami przez komornika, np. poprzez wymeldowanie lub zmianę działalności firmy?
Z tego tytułu już jest zabezpieczone, lepiej zabezpieczyć się nie da. Meldunek nie ma nic do rzeczy.

Z rodzicami nie utrzymuję kontaktu więc tak naprawdę nie wiem jaka kwota jest jeszcze do spłacenia. Bardzo proszę o pomoc.
A pamiętasz chociaż jaka to forma własności/najmu była? Bo jak nie, to wycieczka do wydziału ksiąg wieczystych Cię nie ominie.

Zacznij od ustalenia sygn. akt i jakim tytułem dysponuje komornik.

Dziękuję za odpowiedź. Postaram się jak najszybciej ustalić niezbędne informacje i wrócę do tematu.

A poza tym, nie masz przypadkiem wspólnego rachunku bankowego z którymś z rodziców. Przypadkiem?

Nie mamy wspólnego rachunku bankowego. Z konta z którego zabrano pieniądze należy wyłącznie do mnie.

Dlatego uważam, że albo doszło do pomyłki, albo nijak nie jest to mieszkanie własnościowe, a w takim razie - na co brany był kredyt?

Powrót