Dlug spadkowy-pytanie

• Autor wątku Autor wątku tron12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tron12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam , mam oto taka historie :) i potrzebuje odpowiedzi.
7 lat temu zmarl moj stryj przed smiercia zaciaganal jakis dlug w firmie np.Provident. Nikt o tym z rodziny nie wiedzial.
Gdy zmarl niczego nie zostawil po sobie (oprocz tego dlugu) , poniewaz posesje na ktorej mieszkal przepisal w calosci na moja mame a stalo sie to najprawdopodobniej przed wzieciem dlugu.
Stryj mial brata (2 dzieci ) i siostre ( ktora zmarla jeszcze przed stryjem) ktora miala 3 corki.
Nikt z tych osob nie pisal u notariusza po smierci stryja zrzeczenia sie majatku ( bo stryj juz nie mial nic ) ani dlugu ( bo nikt o nim nie wiedzial ) w ogole nie bylo zadnej sprawy spadkowej bo tak jak pisalem stryj zmarl z niczym.
Kilka dni temu do mojej mamy zadzwonila pani z firmy windykacyjnej co skupuje dlugi, ze szukaja krewnych zyjacych po stryju ,czyli mojego ojca i siostry jako ze ona nie zyje to jej 3 corek,nic nie chciala powiedziec bo mama wedle nich jest osoba postronna.
Mojego ojca niema w kraju , jest obywatelem USA i przyjerzdza do kraju tylko na okazje jak sluby czy pogrzeby :)
Moje pytanie jest takie :
1.Co mozna w tej chcwili zrobic?
2.Na kogo splywa ten dlug?
3.Czy w tej sprawie jest szansa na przedawnienie dlugu?
4.Czy jesli ojciec nie splaci dlugu po stryju, a po smierci ojca ja majac 6 miesiecy na zrzeczenie sie dlugu zrzekne sie spadku wraz z dlugami to na kogo dlug dalej przechodzi i czy wogle dalej przechodzi ?
Prosze o odp.
:cool:

Roszczenie zapewne przedawnione, ale trzeba by znać więcej szczegółów

a co z innymi pytaniami ?

Wszystko ładnie ale w tym poradniku jest opisane o spadkach ,a stryj takiego nie zostawil bo wczesniej przepisal przed wzieciem kredytu wszystko mojej mamie ktora nie jest z nim spokrewniona ,po stryju zostal tylko po nim dlug, i tu jest pies pogrzebany :)

Chyba nie uważnie czytałeś. Długi to tez spadek. Masz podaną kolejność dziedziczenia. I czeka was; - albo z wniosku wierzyciela postępowanie o nabycie spadku (uprawnieni), albo z waszego wniosku. Jeżeli wierzyciel skieruje roszczenie do sądu należy podnieść zarzut przedawnienia.

1. Szukają krewnych, znaczy się jeszcze nie znaleźli. Będzie pozew, będzie i czas na zarzuty
2. Jak nie miał dzieci, to zapewne na brata i siostrę (ew. ich dzieci)
3. Podejrzewam że tak
4. Najpierw musi przegrać sprawę

Czytalem i znalazem jeszcze to , oprocz przedawnienia jeszcze jest szansa zeby udowadnic " blad " ze sie niewiedzialo o dlugach zacignietych ( o uchylenie się od skutków prawnych niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku )
Druga sprawa jesli dobrze przeczytalem dlug bedzie caly czas spadal w dol az ktos go splaci lub bedzie przedawniony i nikogo juz nie skrzywdzi :) ?

W imieniu ojca z racji ze niema go w kraju wynajolem adwokata ktory juz pelnomocnictwo ojca przeslal i ma sie dowiedziec jaka kwota jest do splacenia , kiedy byla wzieta i kiedy miala byc splacona. Jutro mam miec odpowiedz.
Dobrze by bylo zeby sie przedawnilo .
thx za pomoc i szybka odp.

Ostatnia edycja:
Powrót