Dług spłacony - firma domaga się dodatkowych pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku shuaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shuaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Ostatnio sprawdzałem siebie w rejestrze bik i znalazłem informację o jakiejś zaległej należności. Zadzwoniłem do banku i okazało się, że mam dwie takie zaległości - jedna względem banku a drugą bank sprzedał firmie zewnętrznej.
Spłaciłem należność względem banku i zadzwoniłem do firmy zewnętrznej gdzie powiedziano mi ile wynosi zadłużenie i zaproponowano spłatę ratalną. Postanowiłem jednak spłacić dług w całości i po zaksięgowaniu pieniędzy zapytałem firmę czy to już wszystko i uzyskałem odpowiedź twierdzącą. Następnie poprosiłem o potwierdzenie spłaty zadłużenia i takie drogą pocztową uzyskałem, że w myśl art 462 par 1 KC spełniłem w całości zobowiązanie wynikające z umowy zawartej z Bankiem itp. Potwierdzenie konczy sie ze wszelkie działania wierzyciela wobec mnie z tego tyułu zostały zakończone.

Ponownie sprawdziłem bik i okazało się, że dalej tam figuruje toteż znowu zadzwoniłem do banku - bank potwierdził jednak, że wobec niego dług jest uregulowany i że informacja taka została już wysłana do bik. Zadzwoniłem do firmy zewnętrznej a ta poinformowała mnie, że mam dodatkowe zadłużenie wobec nich jako koszty zastępstwa procesowego. Problem w tym że jako numer sprawy podali ten numer sprawy na który dostałem potwierdzenie o spłacie zadłużenia i o zakończeniu wszelkich działań wobec mnie. Proszę o wyjaśnienie sytuacji czy mogę być jakimiś dodatkowymi kosztami obciążony mając potwierdzenie spłaty zadłużenia. Czy firma ta mogła informować mnie, że żadnego zadłużenia nie mam by następnie z rękawa wyjąć mi nowe zadłużenie??? Suma którą spłacałem wynosiła ok. 2600zł a oni domagają się kolejnych 600zł

Wpis w BIK będzie widniał przez 5 lat od daty sprzedaży, więc spłata niczego nie zmienia.
Niech zgadnę - ta owa firma co żąda jeszcze kosztów to getback?

Na razie wychodzi na to ze ta firma nie umiescila tego zadluzenia w bik. Informacje w BIK umiescil Bank i to odnosnie innego zadluzenia i wiem ze informacja tam bedzie widniec ale zmieni status z "egzekucji" na "dlug odzyskany". A czytso przypadkowo wyszlo na jaw Ze splacilem zadluzenie firmie zewnetrznej pod koniec pazdziernika i otrzymawszy potwierdzenie o splacie tego zadluzenia i zakonczeniu wszelkich dzialan wobec mnie z dn. 30.09.2015r dzwonie do nich 2.11.2015 a pani mi mowi ze mam zadluzenie w wysokosci 600zl w sprawie na ktore juz mam pismo o jej zakonczeniu i sam dopytywalem sie telefonicznie czy to juz aby wszystko. Dla mnie wyglada to tak ze splac dlug, my nie powiemy ci o wszystkim lub dodamy dodatkowe koszta i odezwiemy sie po kilku latach jak zginie ci potwierdzenie lub o sprawie zapomnisz. Czyli najprosciej mowiac kredniemy cie. Tak czy siak czekam na telefon wyjasniajacy od nich. Poprosze o jakis dokument dotyczacy tych dodatkowych kosztow i z tym wszystkim ide do poradni prawnej a pozniej chyba do UOKiK

shuaa napisał:
Na razie wychodzi na to ze ta firma nie umiescila tego zadluzenia w bik.
Nie tylko na razie, ale w ogóle nigdy. Firma nie jest podmiotem uprawnionym do przekazywania danych do BIK
shuaa napisał:
dzwonie do nich 2.11.2015 a pani mi mowi ze mam zadluzenie w wysokosci 600zl
Pytałam, getback?

Nie getback - Navi Lex. Na potwierdzeniu jest rowniez taki wstep - dzialajac w imieniu HOIST I Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamkniety

shuaa napisał:
dodatkowe zadłużenie wobec nich jako koszty zastępstwa procesowego.
Był w sprawie akiś wyrok sądu (nakaz zapłaty), w którym zostały zasądzone koszty zastępstwa procesowego? Jeśli tak, zapłać. Jeśli nie, gwiżdż na to.

No własnie o niczym takim nie wiem. Na razie firma wyjaśnia u siebie tą sprawę a ja czekam na wyjaśnienia od nich o co chodzi i skad się to wzięło. Dodatkowo wyczytałem o nich, że działają w dziwny sposób i bazują na niewiedzy i braku znajomości prawa więc raczej bez adwokata się nie obejdzie

Navi Lex? Mają taki bałagan, że gdyby sami siebie do sądu pozwali, to by się nie zorientowali i walczyli do upadłego :)

Powrót