dług sprzed 7 lat

• Autor wątku Autor wątku wrrrr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wrrrr

Dzień dobry.

Przyszło mi ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty w sprawie 100zł, które pożyczyłem 7 lat temu. Jak mogę sprawdzić wiarygodność tego pisma? Dane się zgadzają tzn. data pożyczki i nazwisko pożyczkodawcy. Jednak było to tak dawno temu, że nie pamiętam, czy to spłaciłem, czy nie.

Proszę o pomoc.

Na piśmie nie ma żadnego kontaktu do niego, tylko nazwisko.

A list jest od firmy English2u -> nazwa nie sugerująca windykacji

Pomijając fakt. że roszczenie ociupinkę przedawnione najprawdopodobniej

Od kogo pożyczyłeś, firma, osoba prywatna ?

Serwis kokos.pl więc chyba od osoby prywatnej. Wiele lat temu pożyczyłem 1000zł, potem wyjechałem za granicę i o pożyczce zapomniałem, jednak niedługo potem skontaktowała się ze mną firma windykacyjna, a ja natychmiast zapłaciłem to, co chcieli. A teraz nie mam pojęcia, czy ktoś został niespłacony. Niemal na pewno tak, ale chciałbym mieć 100% pewności nim zrobię przelew.

Ale skąd mam to wiedzieć? :P Pożyczyłem od danej osoby, a czy prowadzi ona działalność, tego nie wiem.

To nie ma znaczenia czy prowadzi. Jeśli kokos, to była to z pewnością pożyczka nie związana z prowadzoną działalnością gospodarczą. Poza tym krótka wizyta w wyszukiwarce daje odpowiedzi na Twoje pytania.

Wszystko wskazuje na to, że nie jest to próba wyłudzenia, a więc muszę spłacić. Zdziwiło mnie, że dostałem ponaglenie po 7 latach, a nigdy wcześniej. Dzięki i pozdrawiam.

W tym problem, że nie wiem, czy nie oddałem. 7 lat temu nie spłaciłem pożyczki z kokos.pl, wyjechałem za granicę, po 2-3 miesiącach zadzwonił do mnie CROSS, spłaciłem, ale nie wiem, kto korzystał z usług tej firmy, bo nie zostałem poinformowany, więc tu jest pole do nadużyć, bo ktoś mógł skorzystać z usług CROSSa, a po wielu latach jeszcze raz domagać się zwrotu...

Powrót