dług sprzed 9 lat - jak postąpić

• Autor wątku Autor wątku hiena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
loco1 napisał:
To nie takie łatwe i bardzo ryzykowne.

Z Pana odpowiedzi wnioskuje że jednak jest.
Tak jak napisałem praktycznie nie ma możliwości wyśledzić po tylu latach potencjalnego przelewu/wpłaty która została wykonana.
Dług (mimo że nieistniejący) uległ przedawnieniu więc nikt nie jest w stanie go wyegzekwować. więc można postraszyć wpisaniem go do KRD i "narobieniem" (jak to ująłem) w wiarygodność klienta.

To, że można podnieść zarzut przedawnienia zobowiązania, wcale nie oznacza, że ono nie istnieje. Musisz się liczyć z tym, że poprzez wpis do KRD będziesz mobilizowany do spłaty długu.

no tak czyli "podnoszę" zarzut przedawnienie roszczenia, a oni albo:
- wpisują je w straty
- czekają aż dług + odsetki urośnie powyżej 200 PLN i ponownie żądają spłaty tym razem podpierając się realną groźbą wpisu w KRD?

tak jak pisałem jest to niespełna 150

Problemem nie jest kwota choć przed wakacjami może zaszkodzić.
Bardziej chodzi o zasadę żeby nie płacić 2 razy za to samo.

Witam, ja mam podobną sytuację , tylko w moim przypadku firma wystawila dług do tzw sprzedazy publicznej ( rozumiem, że ma prawo, chociaz jest przedawniony)
Nie mogę tylko zdobyc informacji, czy mam prawo żądac od nich pisma z informacją, w jaki sposób zostały naliczone odsetki i od kiedy, ?

Oczywiście, że ma Pani prawo Należy zrobić to na piśmie..

a jeżeli oni odmówią? i czy jest jakis przepis regulujacy wysokośc naliczania odsetek przez firmy windykacyjne, czy mamy tzw " wolną amerykankę"; Chciałabym mieć mozliwośc "wesprzeć" się ew jakimś paragrafem ( jesli takowy istnieje w tym przypadku")

Wysokość odsetek jest określona. Jest to 13%w skali roku. Można umówić się na wyższe odsetki, ale maksymalne w obecnej chwili wynoszą 23%.

czy firma windykacyjna nalicza odsetki w momencie przejęcia długu? czy od samego początku? i czy ew mam prawo zwrocenia się z prośba o informacje o przejęciu zadłużenia?

Od daty wymagalności roszczenia (daty płatności). Powinnaś zostać o cesji wierzytelności zawiadomiona.

Powrót