Dług u Orange

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozwanyprzezbank

Użytkownik
Odpowiedzi
311
Szanowni Państwo.

W 2009 roku podpisałem umowę z Orange na świadczenie usług telekomunikacyjnych, ze względu na problemy zdrowotne, utratę pracy i problemy finansowe przestałem ją spłacać po roku. Dziś mamy 2015 rok, w 2010 ostatni raz był wysłany do mnie polecony z nakazem spłaty ( firma windykacyjne), od tamtego momentu jest cisza. Rozumiem, że dług jest przeterminowany. Czy jeśli w obecnej chwili firma windykacyjna wyśle list polecony, dług dalej będzie przedawniony, czy nastąpi przerwanie biegu przedawnienia? Czy jakoś powinienem ich uprzedzić sam kierując wniosek do sądu?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.

pozwanyprzezbank napisał:
2010 ostatni raz był wysłany do mnie polecony z nakazem spłaty
Z nakazem zapłaty, czy wezwaniem do zapłaty ?

Hmm, tego to już dokładnie nie pamiętam, a jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma pojęciami w jaki sposób działają?

Róznica jest taka, jak między rowerem i samolotem :)
Nakaz zapłaty wydaję Sąd, wezwanie do zapłaty mogę ja nawet do Ciebie napisać :)

Nie, sądowego nie było w ogóle, chyba nawet straszyli przedsądowym wezwaniem do zapłaty. Nie wiem jak działają sądy, ale chyba po 5 latach to już sprawa dawno by tam trafiła. Reasumując, to było zwykłe wezwanie do zapłaty.

Jak powinienem się teraz zachować? Czy jeśli teraz wyślą mi ten polecony, to bieg zostanie przerwany?

Czy mam ich uprzedzić sam kierując sprawę do sądu że dług jest już przedawniony?

Przedawnienie po 3 latach od dnia kiedy należało zapłacić lub umowa została wypowiedziana. Jeśli w tym okresie był nakaz zapłaty, przedawnienie po 10 latach.
To tak na szybkiego, poczytaj podobne tematy, są ich tysiące.

Ok, dziękuje za info. Mam jeszcze tylko pytanie, czy te zwykłe listy nierejestrowane także przerywają bieg? No i czy dopiero po liście z e-sądu mam się bronić przedawnieniem sprawy?

Dziękować.

Mam pytanie jak to wyglada w mojej sprawie. okolo 12-13 lat temu mialem z kontrak w orange i przestalem go placic poniewaz wyjechalem. Dzis mi przyszedl list z kwota do zaplaty w wysokosci 23 tys zl. moje pytanie jest takie czy jest szansa ze to sie przedawnilo?

Powrót