Dług u Play i EOS

• Autor wątku Autor wątku tigra89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tigra89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam pytanie i będę niezmiernie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
Otóż mam dług telekomunikacyjny. Jakoś 2 lata temu wzięłam telefon w PLAY MIX, trzeba tam spłacić 1200zł doładowując konto. Pod koniec mojej spłaty siadła mi karta SIM i jakoś o tym zapomniałam. Zostało mi do spłaty 333,20zł.
Okazało się, że PLAY wysyłał mi ponaglenia jednakże wyjechałam na studia i rodzicom gdzieś się one gubiły wraz z ulotkami. Ostatnie ponaglenie mam z dnia 14.04.2011 w którym PLAY wysyła "Przedsądowe wezwanie do zapłaty" i miałam wpłacić swoją należność w nieprzekraczalnym terminie do 5 dni roboczych w przeciwnym razie:
- zostanę umieszczona w Krajowym rejestrze długów
- info monitor biuro inf. gospodarczej
- rejestrze dłużników ERIF
i brak spłaty spowoduje:
- naliczenie odsetek
- przekazanie sprawy firmie windykacyjnej
- dochodzenie należności na drodze postępowania sądowego oraz egzekucyjnego
- umieszczenie mnie na liście nierzetelnych płatników P4.
Niestety list otworzyłam dopiero dzisiaj (bo dzisiaj go dostałam do ręki). Gdybym wiedziała wcześniej to oczywiście bym dług uiściła.

Dziś również pocztą dostałam "Wezwanie do zapłaty" od firmy EOS. Chcą abym uiściła spłatę lub skontaktowała się z nimi w ciągu 5 dni roboczych. List rozpoczynają "Dotyczy postępowania windykacyjnego wobec..."
Chcą abym potwierdziła swój adres zamieszkania przez telefon i piszą:
"Biorąc pod uwagę fakt, iż do chwili obecnej niezależne zobowiązanie nie zostało zarachowane na rachunek Wierzyciela, Wierzyciel niezależnie od prowadzonych polubownie działań rozważa konieczność podjęcia kroków na drodze postępowania sądowego".
Później mi piszą że sądem do wytoczenia mojego powództwa jest mój sąd rejonowy (+ jego adres).
Wysokość zadłużenia na dzień 2.06.2011 wynosi 1447,52zł, w tym należność główna: 1330,91zł
odsetki: 116,61zł
W przypadku zapłaty należności wynikających z nieopłaconych faktur za wykonywane usługi w terminie 3 dni od daty otrzymania pisma w kwocie: 0 i jednoczesnego wznowienia umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych, wystawiona nota obciążeniowa za rozwiązanie umowy w kwocie 1330,91zł zostanie anulowana a należność z tytułu ww. noty umorzona.
Mogą mi zostać także umorzone odsetki w kwocie 116,61zł.
Po szczegóły mam dzwonić.

Ale trochę się boję.
Czy to oznacza, że jak zapłacę te nieszczęsne 333zł to anulują mi ten prawie 1,5 tysiąca?

Wynika z pisma, że tak i przedłuża Umowę! Zadzwoń i upewnij się.

Powrót