Dług w allegro.

• Autor wątku Autor wątku mucha09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mucha09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Krótkie pytanie. Czy za zadłużenie o wysokości 0,41 zł (zero zł czterdzieści jeden gr) i przekazaniu długu firmie windykacyjnej mogę trafić do KRD?

Najprawdopodobniej tak. Nie widzę problemu zapłacenia prowizji tak niskiej. W ciągu kilku lat z tych groszy może urosnąć spora suma.

No tak, niska prowizja, ale minimalna wpłata wynosi 1,01, a powiedzmy że nie mam tych dodatkowych 60 gr żeby im nadpłacić. A żeby wpłacić im np na rachunek za pośrednictwem poczty lub innych instytucji zapłacę jeszcze więcej.

Droczę się z nimi, i tak zapłacę, tylko ciekawy jestem jak oni ten problem rozwiążą.

rozwiążą tak ,że cie sprzedadza firmie windykacyjnej która będzie naliczac opłaty za monity i inne ,niewiesz ,że allegro cie pożre nawet za 1 grosz?

Skończy się na przedawnieniu. Nie znam wariata, który za 60 groszy do sądów lata.

myślisz ,ze ci allegro odpuści to?sprzedadza twój dług i w ciągu 3 lat firma windykacyjna ci założy sprawe a kosztów juz nie będzie 0.60 gr tylko ze 150 zł bo wszystkie koszty windykacyjne płątne nawet smsa licza sobie po 12 zł ,wiem co mówie bo kolega miał kiedyś podobny przypadek ,wisiał allegro jakieś 2 zł z hakiem ,po 3 latach sprzedali dług firmie windykacyjnej i juz nie było 2 zł z hakiem tylko prawie 120 zł za czynnosci windykacyjne ,więc mało realne ,że ten dług ci sie przedawni ,zrobią tak ,że w 100% on ci się nie przedawni a jeszcze dopłacisz do tego interesu ,firmy windykacyjne na to czekaja bo to jest prosty zarobek a allegro odsprzedaje sobie dłużników na lewo i prawo ,że też UOKIK sie za nich jeszcze nie wziął z ustawy o ochronie danych osobowych (no chyba ,że w allegro masz zarejestrowane lipne dane to wtedy cię nie zlokalizują)

Syphar napisał:
Skończy się na przedawnieniu. Nie znam wariata, który za 60 groszy do sądów lata.

za 0,60 groszy może i nie ale za 120 czy 150 zł z czynnościami windykacyjnymi juz tak

@kalambur1986 tylko, że nigdy nie miałem sprawy, w której firma windykacyjna udowodniła by te wydumane koszty. A spraw z nimi miałem bardzo wiele. Więc liczyć to oni sobie mogą co chcą, ale należy to im się to co w prawie stoi... Kolega jeśli zapłacił te 120 zł no to cóż, jego wybór, wolna wola...

No niewiem ,w jego przypadku udowodnili mu to ,po okresie niewiem rok czy dwa tej windykacji dali go pod nakaz i normalnie uzyskali tytuł wykonawczy na wszystkie czynnosci windykacyjne i tam z 2 zł z hakiem było cos koło 120 zł ,moze zalezy jaka firma windykacyjna i jaki sędzia który rozpatruje daną sprawe ..no niewiem ,przedstawiłem wam przykład własnie z tego allegro z zaległym rachunkiem ,może koledze wyżej sie upiecze i niech nie płaci ,ale moim zdaniem kwota 60 gr wpłaciłbym im i poprostu miałbym spokój ,nie jest to iewiadomo jaka fortuna a pózniej się bujać z tymi firmami windykacyjnymi..no cóz kazdy podejmuje decyzje własna

Nie nie zależy - złożył sprzeciw i zakwestionował koszty? Jeśli nie, to nic nie musieli udowadniać.

Powrót