Dług w banku BPH za samo prowadzenie konta sezam co robić?

• Autor wątku Autor wątku lwieserce
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lwieserce

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam w 2005r,otwarłem powyższe konto w banku BPH i od Sierpnia 2006r. nie było żadnych wpływòw na to konto i dług mògł cholernie uruść za prowadzenie konta a bank mnie o tym nie informował i jest zatajone przedemną,że jestem nieświadomy tego długu i rodzina chciała mnie zabić,żeby uniknąć odpowiedzialności alimentacyjnych.
Co mam w takim wypadku robić?-czy dług za samo prowadzenie da się umorzyć czy np.ktoś może ułaskawić mnie od tego długu?
Proszę o odpowiedź czy mogę być własnością banku za ujemne saldo na tym koncie pomimo,że nie obstawiałem swojego życia,ktòre cenię gdy otwierałem to konto.
Proszę,o pilną odpowiedź.
Pozdrawiam Marek

Można próbować złożyć reklamację, choć wydaje się, że jest mała szansa na jej uwzględnienie. Zapewne z treści umowy oraz załączników (tabeli opłat, prowizji itp), wynikał obowiązek ponoszenia opłat za prowadzenie rachunku (konta).

roszczenia takowe przedawniaja się z upływem 2 lat, więc płacenie głeboko wstecz ci nie grozi (musisz jednak podnieść zarzut w ew. postepowaniu)

Z opisu stanu faktycznego nie wynika, że rachunek został zamknięty, czyli w zasadzie był cały czas aktywny. Bank w tym czasie pobierał opłaty za prowadzenie konta, a że stan konta był zerowy, opłaty te były kredytowane. Pewnie od tego kredytu naliczane były również odsetki. Gdyby umowa z bankiem o prowadzenie rachunku została rozwiązana, to wówczas można byłoby mówić o przedawnieniu roszczenia z umowy rachunku bankowego z upływem lat 2.

myslę że zamknięcie rachunku badź nie, nie ma tu nic do rzeczy

Myślę że podchodzi to pod art 731 kc

Roszczenia wynikające ze stosunku rachunku bankowego przedawniają się z upływem lat dwóch. Nie dotyczy to roszczeń o zwrot wkładów oszczędnościowych.

marian.pazdzioch napisał:
myslę że zamknięcie rachunku badź nie, nie ma tu nic do rzeczy
Więc od jakiego terminu należy liczyć bieg przedawnienia? W myśl ustawy bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne (art. 120 § 1 in principio Kc).

od terminu wniesienie opłat, któe wniesione nie zostały

W/g PB rachunki martwe nie mogą być aktywne w nieskończoność, muszą być zamykane o ile mnie pamięć nie myli trzy lata od ostatniej operacji.

Powrót