Dług w banku - nie spłacony a wpis w BIK i MR?

• Autor wątku Autor wątku kojot33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kojot33

Użytkownik
Odpowiedzi
388
Witajcie,

błąd młodości.. niestety... otóż miałem konto w PeKaO S.A. w którym to miałem debet w koncie - 10.ooo zł, niestety z powodu jego nie spłacania bank wypowiedział mi umowę kredytową oraz rachunku w 2002 i do roku 2007 była cisza i w pewnym momencie przyszło zawiadomienie o wszczęciu egzekuzji na wniosek banku na podstawie BTE - naszczęscie miałem wszystkie dokumenty i doczytałem że BTE mogło być wystawione maks do 3 lat od rozwiązania umowy a było po 5 więc złożyłem do sądu wniosek o uchylienie BTE co w ciągu dwóch tygodni się stało - BTE zostało uchylone i komornik umożył postępowanie - nota bene komornik był od razu poinformowany o krokach jakie podejmuję i przez miesiąc nie wykonywał żadnych czynności (nie zajął pensji etc...) do momentu kiedy mu dostarczyłem oryginał postanowienia z sądu o tym że BTE traci moc. Dziś mamy rok 2012 i w tej sprawie nie zadziało się zupełnie nic - tzn ani bank się nie odzywa ani ja do niego... w sumie mija 10 lat od wyglaśnięcia tamtej umowy i teraz moje pytanie czy po 10 latach automatycznie zostaną usunięte wpisy z BR i BIK czy trzeba się o to dopominać?

Przyznaję że bez produktów kredytowych ciężko żyć a i nauczyło mnie to sporo...

nie zostaną usunięte ani bik ani br, wpisy mogą być do 5 lat od spłaty, więc ciesz się że udało Ci się z bte, z bikiem i br się nie uda, dług jest nie wyparował

wg tego co znalazlem na stronach o mig-br to wpis wisi maks 10 lat jesli nie zostalo splacone a jak jest z bik?

kojot33 napisał:
wg tego co znalazlem na stronach o mig-br to wpis wisi maks 10 lat jesli nie zostalo splacone a jak jest z bik?

obie bazy do 5 lat ale od spłaty, czas się liczy od momentu spłaty, za fajnie by było ;) oczywiście jeśli spłacisz np. teraz możesz podjąć starania żeby bank wykreślił wcześniej historię z biku i wpis w BR, jedne banki się godzą, inne po po określonym czasie jeszcze inne usuną wpis po równych pięciu latach

gdyby było tak jak myślisz to idę do banku biorę 100k spłacam 3 pierwsze raty i olewka, po 5 latach mnie wykreślają idę po kolejne 100k

Dla BR jest:

Usunięcia informacji o kliencie z CBD-BR dokonać może, co do zasady, wyłącznie zgłaszający bank. Usunięcie informacji o kliencie z CBD-BR następuje w szczególności:

- w razie śmierci osoby fizycznej,
- po wykreśleniu z właściwego rejestru przedsiębiorcy, osoby prawnej nie prowadzącej działalności gospodarczej lub jednostki organizacyjnej nie posiadającej osobowości prawnej, o ile posiada ona zdolność prawną – przepis ten odnosi się także do działających w ich imieniu osób fizycznych,
- po upływie maksymalnie pięciu lat od daty wygaśnięcia zobowiązania konsumenta,
- po ustaniu przyczyny zgłoszenia do CBD-BR, w zależności od oceny zgłaszającego,
- w przypadkach innych niż określone powyżej, po upływie dziesięciu lat od daty zgłoszenia.

podaj źródło, jestem pewny że pięć lat, zresztą widziałem setki takich raportów, w tym przypadku bank usunął wpis 4 miesiące wcześniej przed upływem 5 lat

w7hm4i.png

Ostatnia edycja:
Moje źródło:
Prezentacja: Bankowy rejestr

A w poniedziałek zadzwonię do ZBP.

osoba skazana wyrokiem karnym ma prawo do zatarcia skazania więc taka informacja też z pewnością powinna być przetważana przez maksymalny jakiś czas. To tak na zdrowy rozum :)

kojot33 napisał:
Moje źródło:
Prezentacja: Bankowy rejestr

A w poniedziałek zadzwonię do ZBP.

osoba skazana wyrokiem karnym ma prawo do zatarcia skazania więc taka informacja też z pewnością powinna być przetważana przez maksymalny jakiś czas. To tak na zdrowy rozum :)

widzisz raport z BR z datami ?

zadzwoń, dowiesz się że 5 lat, taka informacja jest przetwarzana przez maksymalnie 5 lat !!!!!!!!! ale od spłaty !!! spłaciłeś ??? spłać, odlicz pięć lat i będzie ,,zatarcie'';) tak jest bardziej na zdrowy rozum, no chyba że dług sprzedany, na dzień dzisiejszy o kredycie w banku musisz zapomnieć

Ostatnia edycja:
Widzisz... hmm... kurde... lipa bo tych odsetek to tam już pewnie narosło.... oooohooo...

Może sam kapitał jakoś dało by sie spłacić... musze pomyśleć jak to ugryźć.

kojot33 napisał:
Widzisz... hmm... kurde... lipa bo tych odsetek to tam już pewnie narosło.... oooohooo...

Może sam kapitał jakoś dało by sie spłacić... musze pomyśleć jak to ugryźć.

na 99 % wierzycielem nie jest już bank

To by było jakieś pismo o sprzedaniu chyba... Adres mam miejsca zameldowania i tam korespondencję odbieram...

powinno być, po telefonie do br zadzwoń do banku :)

Odnalazłem dokumenty... umowa z 2002 roku, zozwiązana styczeń 2003 w wyniku braku spłaty, w 2008 wystawione BTE które zostało uchylone i sprawa bez żadnego ciągu dalszego teraz nie wiem czy rozgrzebywać narazie tą sprawę w banku... jutro zadzwonię do BR to raz, przygotowałem pismo o przesłanie danych przez BIK i będę patrzyć co tam jest...

Mam potwierdzone z ZBP że maksymalny okres przetwarzania danych w ich systemach to 10 lat. Wysłałem do BOK ZBP zapytanie o siebie zobaczymy co przyjdzie.

W ustawie o biurach informacji gospodarczej i uregulowaniach biura informacji kredytowej są jasne uregulowania, że muszą wykreślić, jeśli roszczenie jest wątpliwe.

Rafał br to nie biuro gospodarcze, a jakie to roszczenie wątpliwe ?

bankowy rejestr działa na takiej samej podstawie jak bik, obydwie bazy są typowo bankowymi i dostęp do nich mają tylko banki, do biku jeszcze skoki, skoki nie mają bezpośrednio dostępu do br, (dlatego wiele kredytów przechodzi w skokach jeśli klienta ma tam wpis, w banku się nie uda) w określonych przypadkach do br mogą zaglądać inni np. skoki poprzez big infomonitor (gdy mają pisemną zgodę klienta) otrzymują raport z BIG rozszerzony o bik i bankowy rejestr ale nie ma tam wszystkich informacji

bazy gospodarcze: KRD, ERIF, BIG Infomonitor

@ kojot33 dalej twierdzę że 5 lat

§ 2
Podstawą prawną funkcjonowania Systemów są:
1) System BANKOWY REJESTR – art. 105 ust. 4, 4a i 4d oraz ust. 105a Prawa bankowego,
2) System DOKUMENTY ZASTRZEŻONE – umowa zawarta pomiędzy Zgłaszającym a
ZBP, przy czym zastrzeżenia dokumentów tożsamości są dokonywane i wpisywane do
CBD–DOKUMENTY ZASTRZEŻONE na wniosek osoby dokonującej zastrzeżenia
własnego dokumentu tożsamości.

art105. ust4

4. Banki mogą, wspólnie z bankowymi izbami gospodarczymi, utworzyć instytucje
upoważnione do gromadzenia, przetwarzania i udostępniania:
1) bankom - informacji stanowiących tajemnicę bankową w zakresie, w jakim informacje te są
potrzebne w związku z wykonywaniem czynności bankowych oraz w związku ze
stosowaniem metod statystycznych, o których mowa w art. 128 ust. 3 oraz w art. 128d ust. 1,
2) innym instytucjom ustawowo upoważnionym do udzielania kredytów - informacji
stanowiących tajemnicę bankową w zakresie, w jakim informacje te są niezbędne w związku
z udzielaniem kredytów, pożyczek pieniężnych, gwarancji bankowych i poręczeń.
4a. Instytucje utworzone na podstawie ust. 4 mogą udostępniać, z zastrzeżeniem ust. 4a1 i
4a2, biurom informacji gospodarczej działającym na podstawie ustawy z dnia 9 kwietnia 2010 r.
o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych (Dz. U. Nr 81, poz.
530) dane w drodze teletransmisji.

4d. Instytucje, utworzone zgodnie z ust. 4, mogą udostępniać instytucjom finansowym,
będącym podmiotami zależnymi od banków, informacje o zobowiązaniach powstałych z tytułu
umów związanych z wykonywaniem czynności bankowych, jeżeli umowy te zawierają klauzule
informujące o możliwości przekazania danych do tych instytucji finansowych

Art. 105a. 1. Przetwarzanie przez banki, inne instytucje ustawowo upoważnione do
udzielania kredytów oraz instytucje utworzone na podstawie art. 105 ust. 4, informacji
stanowiących tajemnicę bankową w zakresie dotyczącym osób fizycznych może być
wykonywane, z zastrzeżeniem art. 104, art. 105 i art. 106-106c, w celu oceny zdolności
kredytowej i analizy ryzyka kredytowego.
2. Instytucje, o których mowa w ust. 1, mogą, z zastrzeżeniem ust. 3, przetwarzać informacje
stanowiące tajemnicę bankową w zakresie dotyczącym osób fizycznych po wygaśnięciu
zobowiązania wynikającego z umowy zawartej z bankiem lub inną instytucją ustawowo
upoważnioną do udzielania kredytów, pod warunkiem uzyskania pisemnej zgody osoby, której
informacje te dotyczą. Zgoda ta może być w każdym czasie odwołana. 3. Instytucje, o których mowa w ust. 1, mogą przetwarzać informacje stanowiące tajemnicę
bankową dotyczące osób fizycznych po wygaśnięciu zobowiązania wynikającego z umowy
zawartej z bankiem lub inną instytucją ustawowo upoważnioną do udzielania kredytów, bez
zgody osoby, której informacje dotyczą, gdy osoba ta nie wykonała zobowiązania lub dopuściła
się zwłoki powyżej 60 dni w spełnieniu świadczenia wynikającego z umowy zawartej z bankiem
lub inną instytucją ustawowo upoważnioną do udzielania kredytów, a po zaistnieniu tych
okoliczności upłynęło co najmniej 30 dni od poinformowania tej osoby przez bank lub inną
instytucję ustawowo upoważnioną do udzielania kredytów o zamiarze przetwarzania dotyczących
jej informacji stanowiących tajemnicę bankową, bez jej zgody.

4. Banki oraz instytucje, o których mowa w art. 105 ust. 4, mogą przetwarzać informacje
stanowiące tajemnicę bankową dotyczące osób fizycznych po wygaśnięciu zobowiązania
wynikającego z umowy zawartej z bankiem lub inną instytucją ustawowo upoważnioną do
udzielania kredytów, bez zgody osoby, której informacje dotyczą, dla celów stosowania metod
statystycznych, o których mowa w art. 128 ust. 3.
5. Przetwarzanie informacji stanowiących tajemnicę bankową w przypadkach, o których
mowa w ust. 3, może być wykonywane przez okres nie dłuższy niż 5 lat od dnia wygaśnięcia
zobowiązania, a w przypadku, o którym mowa w ust. 4, przez okres 12 lat od dnia wygaśnięcia
zobowiązania.

Ostatnia edycja:
Wątpliwość roszczenia występuje zawsze, gdy bank próbował, lecz bezskutecznie uzyskać sądowe "potwierdzenie" należności.

Innymi słowy: sąd nie nadał klauzuli na bte, pozbawiono wykonalności bte, oddalił pozew, umorzył postępowanie, odrzucił pozew.

Dokument sądowy - jako dokument urzędowy świadczący o tym, że roszczenie banku jest "kulawe", a wyższość dokumentu sądowego jest oczywista.

Osobiście testowałem to bezproblemowo składając reklamację do banku, ew. poprzez spór z rzecznikiem, ew. grożąc sporem sądowym. To, że ustawa wskazuje, iż informacje mogą być gromadzone bez zgody, nie oznacza, że mogą być prowadzone nierzetelnie, czy też bez jakiejkolwiek kontroli.

Dostałem dziś raport z BIK gdzie ten debet w koncie ma status umorzony z 2009 roku. I ta informacja opatrzona jest klauzulą ze są to dane przetwarzane na potrzeby statystyczne, nie udostępniane bankom do weryfikacji kredytowej. Bazy ERIF KRD i InfoMonitor mam czysto. Czekam jeszcze na info co jest w ZBP Bankowy Rejstr.

Ciekawe czy sprzedany został ten mój stary dług, skoro bank sam nie mógł go zwindykować bo wystawił za późno BTE? Czy może odezwać się do banku i dopytywać?

zadzwoń dowiedz się, możesz mieć szczęście i mieć wszędzie czysto;) jaki to bank ?

status umorzony czy odzyskany ? przy sprzedaży jest status odzyskany więc pewnie umorzyli ale przy umorzeniu jak się nie mylę powinieneś dostać z banku pit i będziesz musiał zapłacić podatek

Ostatnia edycja:
Status jest Umorzony, Pit nie przyszedł żaden.Zobaczymy co przyjdzie jeszcze z ZBP Bankowy Rejstr. Czy tam jest coś wpisane.

No właśnie wydawało mi się że status sprzedanej wierzytelności powinien mieć inny status. Bo tu mam czarno na białym że bank "umorzył" czyli nawet jak by sprzedał to przecież można się tym bronić w sądzie że - jest status "umorzony".

Powrót