Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kismen napisał:
powód podał zły adres, czy taka sytuacja jak na screenie oznacza że sąd nie wyda nakazu zapłaty a wierzyciel musi sobie zdobyć nowy adres ? sąd im podpowie czy to ich problem ?

ehxd2p.png

jeśli tak jest to byłoby super

tak informacyjnie mieliście racje, sąd wydał nakaz zapłaty na podany przez powoda błędny adres który nie był zgodny z bazą pesel, o dziwo myślałem że nie da się dołączyć do sprawy nie odbierając fizycznie nakazu zapłaty, tzn dłużnik zanim został wydany nakaz zapłaty już dołączył do sprawy

Skoro dołączył przed wydaniem, to adres był pozytywny...

To wreszcie sąd wydał nakaz i potem się dołączył, czy odwrotnie?

Ostatnia edycja:
wydał nakaz, dołączył do sprawy przed wydaniem a adres nie był pozytywny, bo odpis postanowienia o skutecznym sprzeciwie został wysłany właśnie na ten błędny adres

Ostatnia edycja:
Skoro dołączył się do sprawy to:
a. elektronicznie - korespondencja poszła elektroczninie, więc o co camon??;
b. papierowo - powinien wskazać adres w piśmie, zgodnie z zasadami.

Więc nadal nie rozumiem, jak można było wysłać postanowienie pod adres inny, niż wskazany przez pozwanego??

Chyba, że chodzi Ci o to, że pozwany się dołączył elektronicznie, nie wskazał niczego (nic nie napisał), a sąd wydał nakaz i NAKAZ wysłał pod zły adres??

pozwany dołączył do sprawy (standardowo i tam był podany prawidłowy adres zgodny z bazą pesel) sąd wydał nakaz zapłaty, pozwany się odwołał, sąd przyjął sprzeciw, i sprawę przekazał do sądu ale w złym mieście, do tego gdzie był podany błędny adres przez powoda, i teraz gdzie wyślę nakaz sąd rejonowy ?

Ostatnia edycja:
Czyli papierowo wniósł sprzeciw, a sąd (ref) ślepy nie zauważył zmiany adresu?

Jeśli przekazał do złego sądu, trzeba było zaskarżyć postanowienie...lub zrobić to teraz, jeśli termin nie uciekł.

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc.
Dzięki Państwa forum udało nam się zatrzymać komornika i uzyskać uchylenie klauzuli wykonalności, sąd wyznaczył 28 sierpnia jako dzień rozprawy w sprawie wytoczonej nam przez Intrum Justitie, dziś jednak dostaliśmy pismo procesowe powoda cofające pozew w przedmiotowej sprawie BEZ zrzeczenia się roszczenia.
Powiedźcie, jak możemy na nie zareagować? Oni mają nasze 690 zł i przede wszystkim, utrzymują jeszcze, w naszym mniemaniu "bezprawne" roszczenie.
Czy jedynym sposobem jest złożenie nowego pozwu, tym razem przeciwko Intrum?
Bardzo Państwu dziękuje za pomoc.

Najpierw trzeba ich wezwać do zapłaty, później wnieść pozew.
Nie ma innej drogi.

Serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy w tym wątku służyli pomocą. Trwało to kilka miesięcy, ale w końcu zwrócili nienależnie pobrane pieniądze. Pocieszające jest, to że musieli oddać również to, co policzył sobie komornik, dlatego są nieźle w plecy. Jeszcze raz dziękuję.

RE: zwindykowany dług w firmie plejada wierzytelności

Proszę o pomoc w ocenie stanu faktycznego w mojej sprawie.
Z wynagodzenia za miesiąc 07/2013 została mi potrącona kwota 550,00zł. Do pracodawcy wpłynęło zajęcie wierzytelności KSRR z Torunia dotyczące wierzyciela( plejada wierzytelności) na podstawie tytułu wykonawczego- nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z E- Sądu w Lublinie z dnia 01-12-2010r. zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 21-02-2011r. Nie zostało mi doręczone zarówno: nakaz zapłaty jak i postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności(adres zamieszkania od 2009r.był inny). Korzystając z porady zamieszonej na forum założyłam konto w e -Sądzie i uzyskłam informacje o pozostawieniu korespondencji w aktach sprawy. Zaległość dotyczy usługi o świadczenie usługi telekomunikacyjnej ( 5*25,00zł - termin płatnosci pierwszego zobowiązania 11-03-2008 ostatniej zaległości od 10-07-2008r.). Kiedy próbowałam rozmawiać z KSRR (który zresztą w zajęciu wierzytelności również posługiwała się nieaktualnym adresem) nie uzyskłam żadnej informacji o zaległości( np czego dotyczy zalełośćoraz jakie są środki mogą zatrzymać dokonanie egzekucji?). Czy jest jakaś szansa na odzyskanie pobranych środków, czy w tym wypadku (niedoręczenie korespondencji) można mówić o przedawnieniu możliwości dochodzenia tych roszczeń. Proszę o pomoc

Bieg terminu przedawnienia w tej sprawie rozpoczął się w 2008 rok.

Kwestia taka, czy są to świadczenia ze starej umowy (sprzed 2005 roku), czy z nowej, jeśli z nowej, wówczas do przedawnienia nie doszło, bo pozew wniesiono w najpóźniej w grudniu 2010 r.

Witam,
dostałem wezwanie do sądu w sprawie canal+ z powództwa Ultimo za niezapłacony abonament z umowy w latach 1999-2001. Proszę o jakąś informację co mam (jeżeli mogę) napisać do sądu o ewentualnym przedawnieniu, najlepiej gotową regułkę.
s%C4%85d%5B2%5D.jpg

s%C4%85d.jpg

Ostatnia edycja:
Witam.
Dziekuje za wszystkie rady ,ktore umiesciliscie w tym i podobnym watku.
Musze poprosci o pomoc bo teraz jestem w kropce :(
Sprawa dotyczy mojego meza,ktory nie mieszka z nami juz od ponad 3 lat.Mamy ciagle ten sam adres zameldowania.Przyjechal teraz na urlop i odebral pismo od komornika o zajeciu wierzytelnosci.Wedlug wskazowek Pana Bedka wyslalismy pisma o przywrocenie terminu,sprzeciw od nakazu zaplaty i zazalenie na nadanie klauzuli wykonalnosci.Maz dzwonil do sadu w Lublinie,pani udzielila mu informacjii ze dlug jest z lutego 2001 roku z Santandera.Nakazu zaplaty oczywiscie nie odebral,poniewaz nie przebywa w kraju a ja listow poleconych do meza nie odbieram (co prawda rozwodu nie mamy ale nie mieszkamy razem)Do wniosku o przywrocenie terminu dodalismy kopie dokumentow ze maz zamieszkuje za granica i oswiadczenie pani,ktora jest zameldowana pod tym samym adresem co my.Maz ustanowil mnie pelnomocnikiem do doreczen w PL.Niestety dostalismy postanowienie o odrzuceniu wnioskow :( Czy dlatego ze mamy ten sam adres zameldowania? Co dalej robic? Pisac skarge na orzeczenie refa?Dlug jest ewidentnie przedawniony a pierwsze pismo od komornika,ktore przyszlo listem zwyklym ,nie zawieralo nawet numeru PESEL.Nastepne(poleconym) juz tak.
Prosze niech ktos rzuci okiem na postanowienie.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Napisać skargę i podnieść w niej, że mąż nie mieszka.

Krótko zwięźle i na temat. Nie jesteście prawnikami i nikt nie wymaga od Was znajomości przepisów prawa.

Problem w Waszym przypadku dotyczy tego, że wniosek o przywrócenie terminu został złożony z przekroczeniem tygodniowego terminu.

Jednak na forum wyjaśnialiśy i w tym wątku jest chyba kilka postanowień, gdzie sąd przyjmuje, iż skoro nie doszło do doręczenia (bo nie mieszka), to wystarczy wnieść zwykły sprzeciw.

Dlatego trzeba przeczytać wątek od deski do deski i znaleźć tutaj, czy w innym przyklejonym, stosowne dokumenty.

Sprawa Wasza jest oczywista, a referendarz wydał błędne postanowienie.

Proszę tylko pamiętać, że dokumenty jeśli były w języku obcym, muszą być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego. W takiej sytuacji najlepsza będzie umowa o pracę zagraniczna, czy też ew. inne zagrancizne dokumenty, które zapewne mąż posiada, a świadczące o jego zamieszkaniu poza Polską.

Na przyszłość radzę wymeldować męża i zgłosić fakt przebywania poza krajem. Może on to zrobić samodzielnie.

Tylko teraz trzeba ewidentnie dotrzymać terminu (tydzień od doręczenia postanowienia refa).

Bardzo dziekuje za odpowiedz.Czy razem ze skarga wyslac znowu caly zestaw dokumentow??Oswiadczenie sasiadki itd.?I jeszcze jedna sprawa..czy jak maz taka skarge napisze,podpisze i wysle mailem do mnie a ja to wydrukuje i wysle tradycyjna poczta to bedzie wazne?Tak by bylo najszybciej.Poprzednio podpisywal wszystko odrecznie na kazdym wniosku.
Watek czytalam juz 2 razy ale pewnie cos mi umknelo...Pismo przyszlo wczoraj wiec postaram sie doczytac co zrobilismy nie tak.

Nie.
Mąż musi wysłać pismo do sądu PODPISANE.
Ważne jest to, aby pismo było nadane jak najszybciej, bo termin liczy się z datą nadnia przesyłki w Polsce. Warto więc wysłać pismo rejestrowane (polski odpowiednik, to list polecony).
Druga opcja, to złożenie pisma podpisanego przez panią, a mąż składa pełnomocnictwo - wysyła je bezpośrednio do sądu.
Wzory pełnomocnictwa procesowego są ogólnodostępne w internecie.
Można też próbować opisać pełnomocnictwo w skardze (czyli napisać - działam w imieniu męża - pełnomocnictwo procesowe ogólne udzielone w dniu ....). Przy okazdji mąż najszybciej wysyła pełnomocnictwo do sądu.
Jeśli mąż ustanowi panią pełnomocnickiem procesowym (dotychczas było to jedynie pełnomocnictwo do doręczeń), wówczas każde następne pismo będzie mogła pani składać samodzielnie w imieniu męża.

Pani wszystko zrobiła zgodnie ze wskazówkami, po prostu referendarz przyjął, że w tej sprawie stosujemy przywracanie terminu (formalne). Podczas gdy powinien odrzucić wniosek o przywrócenie terminu i uznać, że sprzeciw wpłynął w terminie.

Trudno to zrozumieć średniemu prawnikowi, tym bardziej pani, proszę nie skupiać się na tym.

Dziekuje.Zastanawialismy sie nad zalozeniem konta w EPU ale jest napisane ze weryfikacja trwa 2-3 dni i boje sie ze mozemy nie zdazyc...chociaz z drugiej strony beda tam wszystkie dane dotyczace sprawy,o ktorej wiemy bardzo niewiele.Sama nie wiem co robic :(

Witam
Znalezlismy inna droge ..:) znajomy wlasnie jedzie do PL i przywiezie podpisane pisma...i jeszcze jedno..czy skarga na referendarza wiaze sie z jakimis oplatami ? Szukalam troche i raz jest napisane 30 zl raz 100 zl :(

wiewioora229 napisał:
czy skarga na referendarza wiaze sie z jakimis oplatami ?
Proszę się tym nie martwić i postępować zgodnie ze wskazówkami podanymi przez rafala_26.
Termin do wniesienia skargi musi być bezwzględnie zachowany ( liczy się data stempla pocztowego ).

Ps.
Na wszelki wypadek warto jednak do skargi dołączyć dodatkowe dokumenty, o ile jest możliwość ich uzyskania.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót