Dług w Intrum JUstitia proszę o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku nova1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nova1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam i proszę o pomoc. Znalazłam sie w sytuacji ze firma Intrum JUstitia odkupiła Moj dług wobec banku PKO (kredyt 80 tysięcy) w środę zadzwoniła do mnie Pani z tej firmy informując mnie iż do poniedziałku 9.07 mam czas na spłacenie całości zadłużenia czyli ponad 82 tysiące. Nie dostałam żadnego pisma z tej firmy Pani tylko wysłała SMS z numerem konta na który mam dokonać wpłatę. Tłumaczyłem Pani iż nie przebywam w Polsce- pracuje za granica i mieszkam tu na stałe- jestem w trakcie rozwodu i mam na utrzymaniu dziecko powiedziałam ze nie jestem w stanie do poniedziałku wczasowiczów takiej ogromnej sumy i zaproponowałem spłatę fatalna ze mogę płacić 2000 miesięcznie na co Pani odpowiedziała ze jedyne co może dla mnie zrobić to pójść mi na rękę na tyle ze do poniedziałku muszę wpłacić polowe kwoty zadłużenia czyli 40 tysięcy. Nie mam takich pieniędzy i napewno ich nie wplace. Proszę o porady co robić jak wybrnąć z tej sytuacji. PoZdrawiam

Z czego wynika zadłużenie ? Z którego jest roku ? To są najważniejsze informacje, któe powinny się znaleźć w Pani poście.

Jest to kredyt w PKO na kwotę 80 tysięcy wzięty w 2009 roku dziś mija termin splaty 50% kwoty o czym poinformowoala mnie Pani telefonicznie w środę.

Kredyt gotówkowy przedawnia po 3 latach. Proszę podać konkretny termin wypowiedzenia umowy przez bank jak również ostatniej wpłaty przez Panią raty kredytu.

nova1 od kiedy to negocjacje prowadzi sie przez telefon. Co chcesz przez to osiagnąc. Jak pxniej wyegzekwujesz ustalenia takiej ugody jak nie masz nic na dowód jej tresci.

Intrum Justitia bazuje na przestraszeniu i naiwnosci dłuzników.
Jesli wziełas kredyt w banku to z nim mozesz rozmawiać a nie z kims kto nie przedstawił zadnych pełnomocnictw. Chyba, ze umiesz czytac przez telefon. A 80 tys to 80 tys + odsetki i pewnie jakbys miał/a to pewnie bys spłacał/a lub negocjował rozłozenie na inne raty.

Ostatnia ratę kredytu wplacilam 2 miesiące temu kredyt nie jest przedawnieniu ponieważ ja cały czas jestem w trakcie jego spłacania. Kredyt miał zostać splacony do 2016 roku. Ja nawet nie wiem kiedy bank wypowiedział umowę. Kilka miesięcy temu powstało na tym kredycie zadłużenie około 9000 gdyż przez jakieś 4 miesiące wogole go nie splacalam. Kilka miesięcy temu zaczęłam spłacać w miarę bieżąco raty kredytu ale tylko te bieżące a to zadłużenie 9000 nie zostało uregulowane jak zadał tez telefonicznie tego bank. Dług trafił do windykacji późnej PKO. A teraz w zeszłym tygodniu zadzwoniła do mnie właśnie Pani z Intrum JUstitia informując ze odkupili od banku cały ten dług więc teraz z nimi muszę negocjować spłatę. Pani nie zgodziła sie na miesięczne splacanie tego kredytu w ratach tylko "idąc mi na rękę" i strasząc sądem i komornikiem wyznaczyła termin na dziś do spłaty 50% kwoty. Właśnie przed chwila dostałam od niej SMS iż dziś mija termi spłaty. Naprawdę słabo sie na tym wszystkim znam i nie wiem co robić. Przyznaje ze nastąpił problem około roku temu w spłacie kredytu ale wynikało to z sytuacji w której sie znalazłam a nie z uchylanie sie od płacenia. Teraz od marca pracuje juz na stala umowę o prace tylko ze za granica i zaczęłam ten kredyt płacić regularnie. Co mówić rozmawiając z ta Panią przez telefon?

Dług w Intrum Justitia

Witam, mam podobny problem, kredyt gotówkowy wzięty w 2010 roku w pko w kwocie 30 tys pln , niespłacany , zaledwie kilka rat. tego roku w marcu przeją go komornik i w kwocie minimalnej 800 zł dokonywaliśmy wpłat co msc. W lipcu dostaliśmy pismo że sprawa umorzona od komornika. Byliśmy w banku nie bardzo chcieli z nami rozmawiać, po prostu kredyt został odsprzedany i już, do dziś nie mamy żadnego pisemnego pod twierdzenia z Banku że kredyt jest odsprzedany. natomiast Intrum Justitia nalicza nam odsetki tygodniowe w kwocie 74zł i wymaga spłaty kwoty ugodowej w wys.10 000zł na początek aby te odsetki zmniejszyć, po wpłaceniu tej kwoty przyślą harmonogram spłat msc. dług jest już w kwocie 40 000 ponieważ przez dwa lata naliczane były odsetki karne. Co mamy zrobić? Dlaczego Bank nie przysłał nam żadnego pisma? od kiedy windykacja jest skuteczniejsza od komornika?

Witam, mamy podobny problem...co Pani zrobiła?

Witam mam podobny problem z intrium justitia moja małżonka zaciagnela pożyczkę w PKO splacilismy parę rat i potem utrata pracy i nie było możliwości spłaty po jakimś czasie około 7 lat odezwała się firma intrium justitia zażądała całej spłaty z żoną po kilku dniach rozmów z wyżej wymienione firma podpisaliśmy umowę ugody na raty miesięczne na okres 5 lat splacilismy z 20.000 tys kredytu prawie 40.000 tys z ich odsetkami po zakończeniu spłaty umowy firma intrium zadzwoniła i pani przez telefon powiedziała że to że splacilismy umowę to i tak jeszcze rosły odsetki w kwocie około 4000 tys zł powiedziała pani jeżeli tego nie zapłacimy to sprawa pójdzie do komornika więc to splacilismy w kolejnych 10 ratach moje pytanie czy oni zrobili to zgodnie z prawem i skąd takie odsetki z 20.000 kredytu splacilismy prawie 45.000 zł czy istnieje możliwość odzyskania tych ogromnych odsetek proszę o pomoc.

Ej, chwila. Czy przypadkiem z chwilą zawarcia ugody naliczanie odsetek się nie zatrzymuje?

zatrzymuje się, więcej - 7 lat (!) naliczali odsetki, a Pan ugodę podpisał, niekiedy nie można pomóc, chyba, że podpisał pod przymusem

Powrót