Dług w intrum justitia

• Autor wątku Autor wątku moniacbr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moniacbr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, proszę o pomoc, otrzymałem od w/w firmy zawiadomienie o wizycie inspektora terenowego, w piśmie jest informacja, że pierwotne zadłużenie wobec firmy de agostini atlas sp zoo nie zostało uregulowane, i teraz firma intrum przejęła dług, zaznaczyli , że pomimo wielokrotnie wyznaczonego terminu nie wywiązałem się z obowiązku spłaty(żadnego wcześniej listu nic nigdy nie otrzymałem ani od jednej ani od drugiej firmy), podali nr konta i nr sprawy, zadzwoniłem i Pani mi powiedziała, ze jest to zaległość z 12 grudnia 2001 roku za jakiś atlas na kwotę około 40 zł plus odsetki na około 60 zł, powiedziałem, że zapłacę bo nie byłem pewien swojej racji, jednak sprawę przemyślałem i napisałem email z prośbą o dostarczenie dokumentacji potwierdzającej moje zobowiązanie wobec firmy de agostni, wezwania jakie do mnie kierowała firma intrum a Pani odpisała: W nawiązaniu do otrzymanej wiadomości ,, nie ma możliwości uzyskania dokumentów źródłowych, tj. duplikatów faktur, ponieważ okres archiwizacji u naszego Klienta minął.
Sprawa pozostanie otwarta do momentu spłaty bądź przedstawienia dokumentacji potwierdzającej niezasadność roszczenia"
Proszę o pomoc co ja mam z tym zrobić nigdy nie miałem do czynienia z takimi sprawami, skąd oni to mają faktura z 2001 roku, może to już się przedawniło, z góry dzięki za odpowiedź

Prosta sprawa, czekaj na pismo z sąd , a następnie powołaj się na przedawnienie.

Nie tylko przedawnienie, a przede wszystkim ZAKWESTIONOWANIE faktu łączenia Cię z poprzednikiem prawnym jakąkolwiek umową!!

Skoro nie mają dokumentów źródłowych, nie powinni z tym wnioskować gdziekolwiek.

dziękuję za pomoc, wysłałem ponownie email z prośbą o wyjaśnienie zobaczę co mi odpowiedzą.

Na forum NIE RADZIMY dyskutować z FW. Oni NIGDY nie uznają Twoich racji.
Przy okazji źle sformułowane pisma mogą wpływać na uznanie długu!!

Powrót