Dług w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku funkofil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

funkofil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zrobiłem sobie dlug w banku niemieckim kiedy tam mieszkałem.Od 2 lat jestem w Polsce gdzie mam stale zameldowanie.Z pobytu stałego w Niemczech jestem wymeldowany.Posiadam 2 obywatelstwa.Bank nie chciał iść na ugodę i oddal dług 6000€ firmie windykacyjnej.Firma windykacyjna wysłała na mój stary niemiecki adres pismo wzywające do zapłaty.Niestety niewiele zarabiam i ciężko byłoby mi to spłacić.
Co robić? Czy mogą ściągać dług w Polsce? Na razie nie znają mojego polskiego adresu.
Bardzo proszę o pomoc bo sprawa jest pilna!

...
a sąd w UE do sądu polskiego

Również sądy państw UE będą mogły wystąpić bezpośrednio do sądów polskich o egzekucję kar pieniężnych. Właściwy będzie polski sąd rejonowy, w którego okręgu skazany stale lub czasowo przebywa, posiada mienie lub prowadzi działalność zawodową. Dotychczas minister sprawiedliwości zwracał się do polskiego sądu o postanowienie co do dopuszczalności przejęcia zagranicznego orzeczenia do wykonania w RP.

- Nowe rozwiązanie to naturalna konsekwencja naszej obecności w Unii. Skoro jesteśmy obywatelami UE, to musimy mieć zaufanie do unijnych organów - twierdzi prof. Piotr Kruszyński.

Ponadto procedury przekształcenia orzeczenia obcego w orzeczenie sądu polskiego nie można było zastosować do wyroków, o których mowa w Decyzji ramowej.

- Zgodnie z decyzją, sąd krajowy ma obowiązek wykonać orzeczenia organu państwa obcego bez żadnych dodatkowych formalności - mówi prof. Piotr Kruszyński.

Dlatego projekt zastępuje pośrednictwo ministra przez bezpośrednie komunikowanie się sądów. Postanowienie o wykonaniu zagranicznego orzeczenia polski sąd wyda niezwłocznie. Osobom, których prawa zostały przy tym naruszone, będzie przysługiwać zażalenie. Sąd będzie mógł odmówić wykonania tylko w wypadkach wskazanych w ustawie, m.in. gdy nastąpiło przedawnienie wykonania kary lub brak istotnych informacji, które uniemożliwiają wykonanie.

W założeniu egzekucję grzywny, kary lub środka o charakterze pieniężnym orzeczonej przez sąd polski wobec Polaków, którzy wyjechali za granicę, będzie można przeprowadzać na miejscu z dochodów i majątku, jakie tam osiągnęli.

Powrót