Dług w Polsce a ściągalność poza EU

• Autor wątku Autor wątku mitbc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mitbc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

Mam pytanie co do długu w postaci pożyczek gotówkowych w jednym z większych banków w Polsce na kwotę ok. 150 tyś. PLN. Jak rozumiem taki dług może być ścigany w Unii na podstawie Europejskiego Tytułu Egzekucyjnego ale jak to się ma do krajów spoza Unii a w Europie? Chodzi konkretnie o Szwajcarię. Czytałem coś o konwencji z Lugano ale jest to napisane językiem dla mnie nie zrozumiałym. Istnieje taka możliwość czy nie?

Znaczy się szukasz tu porady, do jakiego kraju się udać by tej pożyczki nie spłacić ???

Nie masz nic do dodania konkretnego w temacie to nie komentuj. Nie pytam gdzie się mam udać bo już tu jestem.

mitbc napisał:
Nie pytam gdzie się mam udać bo już tu jestem.
No to jeśli tam jesteś i wiesz,że ci nic nie grozi to po co pytasz ???
Przecież sam wiesz lepiej.

Bo specjalisto jeden z drugim po pierwsze nie chodzi o to czy mi coś grozi czy nie tylko o pytanie postawione w moim pierwszym poście. Bijecie piane i nic nie wnosicie do tematu. Nigdzie nie napisałem, że "wiem lepiej" bo gdybym wiedział to bym nie pytał na forum prawnym.

Macie jakąś wiedzę i potraficie pomóc czy jedynie będziecie gadać bzdury i podbudowywać swoje ego? Jeśli to drugie to żegnam i nie spamujcie w moim temacie.

Nie za każdą pożyczkę ponosi się wyłącznie odpowiedzialność cywilną. W niektórych przypadkach również karną.

A może po prostu próbować spłacić.... ugadać się z bankiem.

Powrót