Dlug w spadku / przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku ulysses
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ulysses

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam pytanie dotyczace nietypowej kwestii. Moja rodzina odkryla pewien ciekawy zapis w ksiegach wieczystych nieruchomosci. Wg. tego zapisu na nieruchomosci ustanowiono dlug w okolicach 1900 roku, w ktorym owczesny wlasciciel nieruchomosci zobowiazal sie do wyplaty okreslonej sumy pienieznej mojemu przodkowi (pradziadkowi), wraz z ustanowieniem rocznych odsetek na wypadek braku splaty. Jako ze nieruchomosc jest na Slasku zapis powstal na bazie prawa niemieckiego. W ksiedze wieczystej nie ma zadnego zaznaczenia ze dlug ten zostal kiedykolwiek splacony. Niedawno zmarl ostatni wlasciciel nieruchomosci i grunt wraz z domem zostana najprawdopodobniej przekazane Skarbowi Panstwa.

W zwiazku z powyzszym prosilbym o porade czy sa szanse na wyegzekowanie splaty dlugu od wlasciciela, ktory zostanie wskazany po zakonczeniu postepowania spadkowego. Pradziadek, ktory zostal wskazany w ksiedze wieczystej jako wierzyciel nie zyje, lecz czlonkowie mojej rodziny sa bezposrednimi zstepnymi i tym samym spadkobiercami prawnymi.

Jezeli ktokolwiek ma doswiadczenie z tego typu sprawami to bardzo prosze o pomoc lub wskazanie osob kompetentnych mogacych tej pomocy udzielic.

Pozdrawiam

Doświadczenia szczególnego nie mam, ale:
KC
Art.*117.*§*1.*Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu.
(...)
Art.*118.*Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Dzieki za odpowiedz roomster.

I masz racje - normalne dlugi ulegaja przedawnieniu. Co mnie zastanawia to fakt wpisania dlugu do ksiegi wieczystej... hipoteka w koncu nie ulega przedawnieniu. Przy czym nie wiem nawet czy z prawnego punktu widzenia wpisany dlug jest hipoteka, dlugiem gruntowym czy ma inna forme prawna.

Moze ktos ma jakies inne pomysly?

też chciałbym się dowiedzieć czy hipoteka bankowa ulega przedawnieniu? Od kiedy też te 10 lat liczyć w przypadku śmierci kredytobiorcy ? Od daty wpisu w księgę Banku czy może od daty śmierci kredytobiorcy jeśli w ogóle ? Czy kiedy spadkobiercy występują do sądu o nabycie spadku z hipoteką po tym okresie to automatycznie bank zostanie wykreślony ?

co do hipoteki jest przepis art. 77 ustawy o kwh:
Przedawnienie wierzytelności zabezpieczonej hipoteką nie narusza uprawnień wierzyciela hipotecznego do uzyskania zaspokojenia z nieruchomości obciążonej. NIe dotyczy roszczenia o odsetki.

Co do długu wg prawa niemieckiego, to sprawa jest bardziej skomplikowana - trzeba by badać treść ksiąg i podstawe wpisu, by wiedzić z jakim prawem mamy do czynienia. Byly kiedyś długi gruntowe, były i ciężary realne. Niektóre miały charakter osobisty i gasły wraz ze śmiercią uprawnionych nie podlegając dziedziczeniu. Na ptrzestzreni lat mieliśmy masę przepisów przejściowych - wiele starych praw rzeczowych zachowało moc, ale część wygasła np. na mocy przepisów przejściowych prawa rzeczowego z 1947 roku. W moim przekonaniu najpierw trzeba przekonac się czy dane prawo w ogóle jeszcze istnieje, a dopiero potem patrzeć czy wierzytelność z tego prawa może być dochodzona czy też już uległa przedawnieniu. Jesli obowiązke zapłaty był tylko jednorazowy - to pewnie już się przedawnił. Ale tak naprawdę tzreba tu spacjalisty.

A i zapomniałem jeszczio jedno. Dziedziczy się także długi!!!
A polecam art. 74 ukwh
Wierzyciel hipoteczny może dochodzić zaspokojenia z nieruchomości obciążonej hipoteką, bez względu na ograniczenie odpowiedzialności dłużnika wynikające z prawa spadkowego.

czyli jeśli chodziłoby tylko o odsetki od kredytu to jednak się przedawni, czy dobrze pojmuję ten paragraf ?

Powrót