Dług w windykacji, a komornik.

• Autor wątku Autor wątku Kamillaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamillaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, mój narzeczony ma długi z przeszłości które zaciągnął ze swoją ówczesną ''kobietą''. (ma około 6 różnych zadłużeń) Przez dobry rok nie płacił długu i wszystkie należności zostały sprzedane do windykacji (getback). Od maja tego roku zaczął płacić na każde konto po 50 zł i teraz moje pytanie, czy jak jest wpłacana regularnie co miesiąc ta kwota to dług może przejść do komornika ? Bardzo chcę tego uniknąć a niestety nie jesteśmy w stanie płacić rat jakie zaproponowali z windykacji (między innymi 150, 350 i 550 zł) .

Kamillaaa napisał:
i teraz moje pytanie, czy jak jest wpłacana regularnie co miesiąc ta kwota to dług może przejść do komornika ?
a czy ów szanowna instytucja zwana GB posiada prawomocne nakazy zapłaty bądź prawomocne wyroki?

Nie bardzo rozumiem, ale chodzi o to czy przyszło z sądu ? Jeden dług został przez sąd wysłany, resztę wysyła Getback i w każdym liście piszą : cytując :" Jednocześnie wskazujemy, że w niniejszej sprawie został skierowany pozew do właściwego sądu". Piszą tak za każdym razem na odwrocie kartki . Proszę mnie poprawić jeśli nie o to chodziło .

Kamillaaa napisał:
Nie bardzo rozumiem, ale chodzi o to czy przyszło z sądu ?
tak chodzi o to, czy kiedykolwiek odebraliście list polecony z sądowym nakazem zapłaty?

Tylko jedno zadłużenie (i to w sumie najmniejsze bo 600 zł) przyszło z sądu, a tak to nie. Ale tutaj akurat była pomyłka bo było płacone za to zadłużenie ale na zły nr konta. Już na właściwie konto zostało przeksięgowane pieniądze bo pisaliśmy pismo.

Kamillaaa napisał:
i teraz moje pytanie, czy jak jest wpłacana regularnie co miesiąc ta kwota to dług może przejść do komornika ?
aby poszło to do egzekucji komorniczej GB musi posiadać sądowy nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności a jak piszecie, że:
Kamillaaa napisał:
w niniejszej sprawie został skierowany pozew do właściwego sądu". Piszą tak za każdym razem na odwrocie kartki .
to znaczy że jeszcze takiego nakazu nie posiadają, więc do komornika daleka droga.

A czy te wpłacanie po 50 zł blokuje ich w jakiś sposób żeby takiego nakazu nie dostali ?

Kamillaaa napisał:
A czy te wpłacanie po 50 zł blokuje ich w jakiś sposób żeby takiego nakazu nie dostali ?
to pytanie do aktualnego wierzyciela,

a tak na marginesie z czego są te zadłużenia które spłacacie GB?, czy GB jest wstanie udowodnić przed sądem że mu się należy tyle i aż tyle?

Kredyty i karty kredytowe , raczej mają jak udowodnić bo jest wpisany nr dokumentu z umowy kredytowej

2013/14 także bliskie terminy. Będziemy pisać pismo o nie naliczanie odsetek, bo mimo że wpłacamy to i tak je naliczają cały czas . Wpłacamy po 50 a dług maleje o 30 zł ..

Ale konkretnie np. kredyt z 05/2010 na trzy lata wypowiedziany wtedy i wtedy , tak samo karta . 2013/2014 to daty wypowiedzenia umów czy ich zaciągnięcia ?

Zaciągnięcia, teraz nie mam jak sprawdzić ale daty wypowiedzenia były gdzieś w 2016

I jeszcze pytanie chwilówki na miesiąc czy kredyt bankowy ?

Jedna chwilówka, a reszta kredyt i karty kredytowe bankowe . Jedno to karta z orange i raty za laptopa

Kamillaaa napisał:
Kredyty i karty kredytowe , raczej mają jak udowodnić bo jest wpisany nr dokumentu z umowy kredytowej
:D To nie jest udowodnienie roszczenia co do kwoty ani zasady

Powrót