Dług, wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku yaaqb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yaaqb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Cześć, temat przykry, gdyż rodzinny. W zeszłym roku pożyczyłem bliskiemu krewnemu pieniądzę, warunki ustalaliśmy poprzez sms, nr zarejestrowane - prywatne, cały zapis z rozmowy mam + przesłaną fotkę nr konta na które miałem przelać pieniądzę. Te przelałem na konto prywatne osoby ubiegającej się o pomoc, w tytule przelewu wpisałem "pożyczka terminowa" dodatkowo przy spłacie dłużnik wpisywał w odpowiedzi "pożyczka terminowa, rata 1, ..rata 2 itd, i tak do momentu w którym zapomniał o spłacie.. Co mogę w takim przypadku zrobić, aby wezwać go do zapłaty?

Pozdrawiam

No właśnie, jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy? jak ma się treść w postaci wiadomości sms, prawnie. Czy tytuł "pożyczka terminowa" cokolwiek znaczy w rozumieniu prawa, czy jako osoba prywatna mogę ustalać termin pożyczki? czy ustalająć "przedsądowe wezwanie do zapłaty" mogę jasno i bez obaw wskazać termin spłaty? czy trzeba koniecznie udać się do prawnika..

Nie tak szybko. Nie ma umowy mówiącej o terminie spłaty. Więc najpierw umowę pożyczki należy wypowiedzieć.
Można w tym samym piśmie ustalić termin spłaty np. na 14 dni od otrzymania. I nie ma potem potrzeby "przedsądowego wezwania do zapłaty".

Czy tytuł "pożyczka terminowa" cokolwiek znaczy w rozumieniu prawa, czy jako osoba prywatna mogę ustalać termin pożyczki?
Powinieneś wypowiedzieć i wezwać do zapłaty, a to, jak to pismo nazwiesz to Twoja sprawa. Wyznaczasz termin.

Prawnik na tym etapie jeszcze nie jest potrzebny, bo wypowiedzieć i wezwać do zapłaty to możesz sam, ale do pozwu, jeśli nie wiesz co robisz - przyda się.

@Syphar, skąd wziąłeś te 14 dni?
Art. 723. Jeżeli termin zwrotu pożyczki nie jest oznaczony, dłużnik obowiązany jest zwrócić pożyczkę w ciągu sześciu tygodni po wypowiedzeniu przez dającego pożyczkę.

Powrót