Dług wobec szpitala za pobyt bez ubezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku 3kana3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

3kana3

Użytkownik
Odpowiedzi
171
Proszę o pomoc w następującej kwestii - żona nie pracuje, była podpięta pod ubezpieczenie zdrowotne w pracy męża. Okazało się, że w 2013 została wykreślona o czym nie wiedziała. W kolejnym roku była w szpitalu i teraz dostała wezwanie do zapłaty za pobyt. Czy za ten dług odpowiedzialność może ponosić ten mąż? Na zasadzie wspólnosci majątkowej?

w zasadzie jest tak że malzonek jest zobowiazany do ubezpieczenia drugiego malzonka nawet jesli nie mieszkaja razem ale sa nadal malzenstwem a jak ta zona udowodni ze nie wiedziala ze nie jest juz ubezpieczona?dlug nalezy do zony

Gdyby wiedziała to chyba by starała się coś z tym zrobić zwłaszcza że miała problemy zdrowotne. Dowiedziała się z wezwania. Nie do końca rozumiem - jest zobowiązany ubezpieczyć ale dług należy do żony?
Sytuacja wygląda tak, że księgowa twierdzi że żona była gdzieś zarejestrowana dlatego ja wykreślona natomiast żona twierdzi że zawaliła księgowa. Obecnie trwa sprawa rozwodowa więc małżonek nie ma interesu w tym żeby jej pomagać chyba, że grozi to także jego odpowiedzialnością stąd moje pytanie.

a Ty w tej sprawie kim jesteś?

dla mnie dziwne jest to ze nie wolali w szpitalu druku RMUA ktory potwierdza ze pacjent jest ubezpieczony,teraz jest system eWUŚ i widza czy pacjent jest ubezpieczony czy nie ale zanim wszedl system i bedac z dzieckiem w innym miescie i akurat zachorowalo poszlam do przychodni i musialam im przedstawic druk Rmua

dla mnie dziwne jest to ze nie wolali w szpitalu druku RMUA ktory potwierdza ze pacjent jest ubezpieczony,teraz jest system eWUŚ i widza czy pacjent jest ubezpieczony czy nie ale zanim wszedl system i bedac z dzieckiem w innym miescie i akurat zachorowalo poszlam do przychodni i musialam im przedstawic druk Rmua (pomijajac fakt ze ponoc dzieci do 18,r zycia nie musza podlegac ubezpieczeniu)

Ostatnia edycja:
Agnieszka3M napisał:
a Ty w tej sprawie kim jesteś?

Znajomą zainteresowanej strony, a jakie to ma znaczenie dla rozstrzygnięcia??

raczej dla wiedzy o sprawie
3kana3 napisał:
księgowa twierdzi że żona była gdzieś zarejestrowana
żona powinna wiedzieć czy posiadała tytuł do ubezpieczenia czy nie

Z tego co powiedział mi znajomy to i on i jego żona myśleli że posiada i dowiedzieli się dopiero z wezwania że nie posiadała. Chociaż podobno w szpitalu powinni to zweryfikować. Ale nieważne. W zasadzie chodzi mi tylko o tę kwestię odpowiedzialności. Czy mąż może odpowiadać za ten dług?

Nie widzę podstaw, żeby mógł za ten dług odpowiadać.

Powrót