Dług względem biblioteki

• Autor wątku Autor wątku 209779
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

209779

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Proszę o odpowiedz w mojej sprawie,ktora opisze ponizej.
W czerwcu 2013 r. Wypozyczylam z biblioteki miejskiej ksiazki. Niestety niedlugo pozniej zostaly mi one skradzione podczas bezprawnego pozbawienia mnie wynajmowanego pokoju na stancji.Dodam,ze nie mialam umowy o mieszkanie. Niestety nie udalo mi sie ich odzyskac a kara umowna zapewne wzrosla. W regulaminie biblioteki istnieje wzmiana ktora mowi o tym,ze kara umowna za nieterminowy zwrot nie moze przekroczyc 500 zl.I moje pytatanie jest takie: Czy dlug wzgledem biblioteki moze ulec przedawnieniu,jakie konsekwencje moga wyniknac z nieuiszczenia kary, oraz czy jest szansa na to ze bede mogla zaplacic za ksiazki nie placac ogromnej kary umownej. Bardzo prosze o poradę.

Myślę że ostatnie zdanie twojego pytania jest odpowiedzią dla ciebie. Po co narażać się na niemałe w konsekwencji koszty związane ze sprawą sądową, windykacją itd. Idź jak najszybciej do biblioteki, przedstaw uczciwie sprawę i zapłać za książki. Co do kary umownej, z tym zwróć się do dyrekcji biblioteki, z wnioskiem o umorzenie, może coś da się z tym fantem zrobić.Co do zasady roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu po 10 latach jednak spotkałem się z opinią że roszczenia biblioteki mają charakter kary umownej, która określona została w art. 483 § 1 k.c. Zgodnie z tym przepisem, można zastrzec w umowie, że naprawienie szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania niepieniężnego nastąpi przez zapłatę określonej sumy (kara umowna). Zobowiązanie do zwrotu książek stanowi takie zobowiązanie niepieniężne, stąd może na tą okoliczność zostać zastrzeżona kara umowna. Kara ta w tym wypadku określona została jako świadczenie okresowe, należne za każdy okres związany z opóźnieniem. W tym wypadku, można zatem mówić o trzyletnim okresie przedawnienia roszczeń wynikających z tej kary a tym samym powołać się na zarzut przedawnienia, w stosunku do tych kar, które naliczone są za okres wykraczający poza przedawnienie. Wymagalność kary umownej podobnie jak odsetek związanych z opóźnieniem w spełnieniu świadczenia pieniężnego następuje z każdym kolejnym okresem, po czasie w jakim książki miały być zwrócone, a tym samym każda z tych kar przedawniania się w odrębnym trzyletnim terminie.

*

Ostatnia edycja:
Powrót