Dług z 2002r pomocy

• Autor wątku Autor wątku arti83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arti83

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam, spróbuję opisać mój problem z którym borykam się od 2002r. Jako 18latek szukałem pierwszej, wakacyjnej pracy i znalazłem na budowie. Oczywiście do umowy musiałem dodać ksera wszelkich dokumentów jak i dowodu, po jakimś czasie dostałem fakturę z PTK Centertel do zapłaty abonamentu.

I tu jest mój problem, od 2002r różne firmy jaki i komornik sądowy próbują ściągnąć z mojej osoby zadłużenie za coś czego nigdy nie podpisywałem. Felerna firma której udostępniłem dokumenty nie podpisała ze mną umowy, po tygodniu już nie miałem pracy a przez ten okres pracowałem na czarno.

Skontaktowałem się z PTK Centertel, wyjaśniłem sytuację i złożyłem 20podpisów na karcie A4 do ich grafologa. Miałem spokój przez 3 lata, a raczej przez ten okres nie dostawałem pism aż do momentu kontaktu osobistego komornika.

Pracuję w rodzinnym biznesie, przez powyższy incydent nie mogę się legalnie zatrudnić a firma z którą niby podpisałem umowę w tamtym okresie mnie okłamywała. Do podpisania umowy są potrzebne dokumenty osobiste jak i tez zaświadczenie od pracodawcy lub stwierdzające jakies dochody. Nigdy takiego zaświadczenia nie dostarczałem i firma PTK tego zaświadczenia nie posiadała.
Jedynie co to kserokopie mojego dowodu i podpis na umowie który do końca nie zgadza się z moim podpisem a jest łudząco podobny.

Druga strona medalu
po jakim czasie przedawnia się dług ?? Mija już 12rok a chcę zakończyć ten rozdział, co mam dokładnie zrobić ?? Firma Ultimo świadomie informuje mnie że dług jest i będzie do końca moich dni.

Zgłaszałeś coś na policji? Skoro to było oszustwo i ktoś na Twoje dokumenty podpisał umowę powinieneś mieć już dawno komplet zaświadczeń z Policji - na ich podstawie nie powinieneś mieć ani komornika, a firma windykacyjna po ich otrzymaniu już dawno powinna przestać cię nękać.

Jak nie masz papierów potwierdzających twoje słowa to po tylu latach trudno Ci będzie cokolwiek udowodnić. Jedyna Twoja nadzieja w tym, że ultimo nie dopełniło wszystkich formalności o czasie, kiedy uzyskiwali nakaz zapłaty. Nie jestem w tej kwestii specjalistą, ale jest tu użytkownik Robilee - poszukaj go, on się zna na tych kruczkach prawnych, to Ci pomoże.

Jeśli pojawił się w sprawie komornik, to znaczy że jest nakaz zapłaty. W takim razie dlaczego nie wnosiłeś sprzeciwu w odpowiednim czasie? Jeżeli doręczenie było prawidłowe a ty po prostu zaniedbałeś swojej obrony, to sam jesteś sobie winien.

Powrót