Dług z 2004 roku i nagłe działania firmy.

• Autor wątku Autor wątku SirBielu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SirBielu

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie przedawnienia. W 2004 roku kupiłem na raty aparat fotograficzny. Spłaciłem wszystko poza ostatnią ratą z ońca 2005 roku. Sprawa trafiła do windykacji póżniej do komornika, komornik po 3 latach sprawę umorzył a sam bank po w 2011 też ją umorzył.Wczoraj dostałem pismo że jakaś tam firma przejęła mój dług od banku dnia 25.01 br. O zgrozo kwota to ponad 1400zł gdzie odsetki to ok. 80% kwoty. Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaję mi się że te zoobowiązanie podchodzi pod przedawnienie?? Proszę o rzetelne info :D Pozdrawiam i bardzo dziekuję za każdą radę

To zależy na jakiej podstawie bank windykował. Jeśli na BTE - to tak, na 99,99999% przedawnione.

Dobry wieczór. Mam również pytanie odnośnie przedawnienia. Czy data tego przedawnienia liczy się od dnia podpisania umowy kredytowej, czy od dnia zaprzestania spłat?
Dostałam pismo z KRUKa, że w 2007 r wzięłam kredyt, kilka miesięcy potem coś na raty. Z pisma wynika, że sprawa nie trafił do Sądu, ponieważ KRUK pisze, że podstawą roszczeniową jest umowa pożyczki nr ... a dalej opisana opcja "stan prawny-etap polubowny". Rozumiem z tego, że oczekują spłaty na podstawie umowy pożyczki, a nie nakazu zapłaty.
Było to sporo czasu temu, byłam młoda i głupia, wzięłam kredyt i częściowo go spłaciłam, potem przestałam spłacać, wyjechałam za granicę i do PL wróciłam zimą 2015, nie odebrałam żadnego pisma, nikt nie odbierał również za mnie.
Głównie chodzi mi o to- pamiętam, że spłacałam przez ok 13-15 m-cy, termin przedawnienia w moim wypadku liczy się od daty podpisania umowy , czy od daty ostatniej wpłaty raty? Czytałam, że jeśli nei ma nakazu sądu, to przedawnienie następuje po 3 latach, jeśli KRUK pisze że podstawa roszczeń jest umowa, nie pisząc nic o Sądzie, to rozumiem sprawa się przedawniła tak?
Jeśli przedawniła, to mam wysłać pismo tylko do KRUKa, jeśli jeszcze Sąd nie brał w tym udziału ?

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Przedawnienie liczy sie od zaprzestania splacania rat dla kazdej raty z osobna.Roszczenie najprawdopodobniej przedawnione.Kruk liczy na ludzka naiwnosc dlatego chce zalatwic to polkubownie,mozliwe ze sprawa trafi do sadu.Pamietaj tez o tym,ze do umow sporzadzonych przed 2009r potrzebna byla Twoja pisemna zgoda na cesje ,a Kruk pewnie takiej nie posiada.

Powrót