Dług z przeszłości?

• Autor wątku Autor wątku IzuniaH3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IzuniaH3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witajcie!

Dzisiaj w raporcie z KRD zauważyłam, że wpisane zostało roszczenie funduszu RAPORT, którego wcześniej nie widziałam. Z roszczenia tego wynika, że jestem dłużna ponad 800 zł za roszczenie telekomunikacyjne, a data wezwania to 10.2016.
Sprawa ta posiada już prawomocny nakaz zapłaty wydany w eSądzie, jednakże żadne dokumenty do mnie nie dotarły, ponieważ adres jaki został podany to adres, pod którym mieszkałam dobre 10 lat temu.
Co powinnam teraz zrobić? Czy mogę złożyć sprzeciw, skoro nakaz się uprawomocnił? Co owy sprzeciw powinien zawierać? Czy powinnam go składać listownie czy elektronicznie?

Z góry dziękuję za pomoc!

zacznijmy od tego czy powodowi należy się ta kwota inaczej mówiąc czy dług wynikający za usługi telekomunikacyjne nie jest przedawniony czy jest przedawniony. Jeżeli nie jest przedawniony to nie ma co robić sztuki dla sztuki i lepiej zapłacić ale jeżeli faktycznie zobowiązanie było przedawnione w dniu wniesienia pozwu do e-sądu to można pokusić się o wniesienie sprzeciwu z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pierwszego pisma sądowego i ponownie sprawa wróci na wokandę,

Jaki jest termin przedawnienia?
Od dawna jedyną firmą telekomunikacyjną, z której korzystam jest PLAY i mam tu tylko abonament, który opłacam na bieżąco. Pozew został wniesiony do sądu w zeszłym roku, a ja już nawet nie pamiętam, kiedy poprzednio miałam (i nawet w jakiej sieci) poprzedni abonament, już nie mówiąc o tym, że nie pamiętam żebym miała gdzieś dług. W takim wypadku raczej jest to już przedawnione roszczenie.

IzuniaH3 napisał:
Jaki jest termin przedawnienia?
trzy lata od daty wymagalności,
IzuniaH3 napisał:
Pozew został wniesiony do sądu w zeszłym roku, a ja już nawet nie pamiętam, kiedy poprzednio miałam (i nawet w jakiej sieci) poprzedni abonament, już nie mówiąc o tym, że nie pamiętam żebym miała gdzieś dług.
proponuje pobrać akta z e-sądu i przeczytać całe akta,
IzuniaH3 napisał:
W takim wypadku raczej jest to już przedawnione roszczenie.
tego nie wiesz jak nie poczytasz akt sądowych,

Powrót