dług z wyroku karnego

• Autor wątku Autor wątku lucjlucj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lucjlucj

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witajcie

Opisze pokrótce swoją sprawę i proszę o jakieś porady i wskazówki zależy mi na tym. dłużnik mnie oszukał i poszedł do więzienia. ale od początku.
Było postępowanie karne i ani policja ani sąd nie ustalili co się stało z pieniędzmi, tylko zajęli się oskarżeniem o przestępstwo. Było postępowanie egzekucyjne u komornika. Komornik nawet nie wszedł do mieszkania dłużnika bo go nie było a inni mieszkańcy nie wpuścili komornika. Komornik nic nie zajął z ruchomości anie nie ustalił co z pieniędzmi. Wiadomo tylko że ich nie ma na kontach dłużnika. Postępowanie egzekucyjne umorzono.

Ja długo o tym myślałem i doszedłem do wniosku że pieniądze dłużnik nie wypłacił tylko przelał na inne konto. To inne konto należy do kogoś z jego rodziny. Ten członek jego rodziny pieniądze wypłacił i sprawa zamknięta.

Co zrobić i jak ustalić, bo komornik tego nie sprawdził, czyje było to konto.

Ktoś pomorze chodzi o to czy teraz z powrotem do komornika czy on takie przelewy może zidentyfikować ale zaznaczam że nie chce wszczynać jeszcze raz egzekucji bo mam dłużnika w więzieniu. Czy też może isc do Policjant który prowadził moją sprawę czy do porkuratora czy do sędziego który prowadził sprawę

Komornik robi to co do niego należy, czego więcej oczekujesz? Jeśli chcesz zajęcia ruchomości, to wyłóż pieniądze na asystę policji, ale w tym przypadku to i to nic nie da, bo dłużnik jest w więzieniu, więc nie można mówić, że mieszka pod tym adresem gdzie niby chcesz coś zajmować. Jest w więzieniu.

No dziękuję za odpowiedź. Kto może sprawdzić wyciągi z jego konta?

Pełnomocnik. Albo on sam.

Proszę o dokładne czytanie postów. Pytam kto może mi pomóc ustalić jakich przelewów dokonywał mój dłuznik. sprawa jest to już umorzona przez komornika.

Dostałeś odpowiedź. Nikt nie ma takiego prawa. Tylko w ściśle określonych przypadkach bank jest zwolniony z zachowania tajemnicy bankowej. A nikt nie rozpocznie nawet postępowania na podstawie Twoich długich przemyśleń i wniosków na ich podstawie wyciągniętych.

No dziękuje. Czyli komornik też nic nie może sprawdzić zgodnie z tym co mówisz zakładam ze wznowie postępowanie egzekucyjne i złoże odpowiedni wniosek do niego. Czyli wynika z tego co mówisz, że komornik może zająć pieniądze na rachunku ale nie ma dostępu do wiedzy co do transferów pieniężnych na rachunku. Dobrze Ciebie rozumiem?

Tak. Bardzo dobrze rozumiesz.

W ostateczności możesz złożyć wniosek o wyjawienie majątku dłużnika a podczas rozprawy samemu zadać mu pytania, pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Co prawda osoba, która już i tak "siedzi" może się tym zbytnio nie przejąć, niemniej jednak czasem warto, za te 40 zł kosztów takiego wniosku.

Tak. Już widzę jak go dowożą z więzienia na rozprawę. I jak sobie cokolwiek robi z odpowiedzialności karnej...

digiton napisał:
Tak. Już widzę jak go dowożą z więzienia na rozprawę.
Żaden problem. Nawet mniejszy niż przy przymusowym doprowadzeniu "zwykłego" dłużnika unikającego posiedzeń w przedmiocie wyjawienia majątku, któremu skutecznie doręczano wezwania.

Ostatnia edycja:
Powrót