Dług za alimenty w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku jollyy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jollyy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam moje pytanie to gdzie powinienem spłacać dług alimentacyjnych w Niemczech i jak się dowiedzieć ile mam tego długu była żona twierdz że pobierala pieniądze a niechce udzielić żadnych informacji gdzie co i jak proszę o pomoc gdzie i z kim powinienem się skontaktować

nigdy nie dostałeś żadnego pisma od komornika?
najlepiej skontaktowac się z komornikiem.
Nigdy nie płaciłeś żadnych alimentów?

Płaciłem alimenty wysyłając do matki dziecka przez rok nie płaciłem nigdy nie dostałem żadnego pisma ona mnie poinformowała że państwo niemieckie jej placilo i mam dług chciałbym go spłacić ale niewiem gdzie i skim się skontaktować, teraz chce też płacić na dziecko a matka dziecka mi to utrudnia bo na poczcie niechce wybierać na konto niechce bo twierdzi że nie posiada konta ani polskiego ani niemieckiego jedyne wyjście jakie mi dała bym wysyłał do jej matki czyli babci mojego dziecka ale mam obawy bo przecież jak poda mnie do sądu może zaprzeczyć że nie dostawała pieniędzy od swojej matki.

czy NIK niewie nic na ten temat? Jeśli ktoś wie i może mi doradzić proszę o udzielenie porady

1.Liczą sie twoje potwierdzenia bankowe bądź notarialne o tym czy płacisz alimenty.Zona,babcia itp.mogą pokazywac co chcą to sie i tak nie liczy.Wazne konto,na ktore wplacasz i do kogo należy.
2.Jesli mieszkasz w Deutschland to ci wysyła Jobcenter bądź (do 12 roku zycia dziecka)Jugendamt pisma...trzy pisma i jesli nie odpowiadasz to sądownie sprawdzają ile zarabiasz.Długi do Jobcenter bądź Jugendamt mozna spłacać po 5 euro jesli cie nie stac do ich szybszej spłaty......ale podkreślam to wtedy kiedy masz meldunek i prace na terenie Niemiec.......podkreslam tez iż urzędy te nie interesują sie placeniem alimentow bieżących......alimenty od Jugendamt to 133 euro /m do 6 roku zycia dziecka i od 6 do 12 ...180 euro mies.....Jobcenter do 6 roku 225 euro i pozniej juz chyba 281....
3.Jesli mieszkasz w innym panstwie musisz czekac na pisma z urzedow bądź juz sądów i przedstawisz im wtedy zarobki.moze byc tak ze nigdy sie nie odezwa......
4.Matka dziecka musi miec własne konto jesli pobiera co kolwiek od panstwa,a jesli tego konta ci nie chce podac to zalezy jej na tym bo mogą sprawdzac jej rachunki i dochody przez wyciągi z ostatnich 3-6 mies.
5.Zawsze musisz dostać pismo od adwokata,sądu zeby cie powołano do pokazania zarobków...jesli matka założy sprawe alimentacyjna to od początku trwania sprawy musisz płacić i to będą twoje długi.....np.jesli była zalozala sprawe i jest ona od stycznia w sądzie to od tego momentu płacisz+koszta sądowe....sprawa kosztuje na od 281-381 euro.jesli matka pracuje płaci sama a ty jej to oddajesz później....

Dzięki za odpowiedź, nie mieszkam w Niemczech mam wszystkie potwierdzenia wpłat, tylko niewiem jak się zabrać do kogo się zgłosić by zapłacić dług który urósł przez rok gdy była pobierała z Jugendamt, i ile jest tego długu wiem tylko że z Jugendamt pobierała nic więcej niewiem niechce mi udzielić żadnej informacji, czyli wnioskuję z wpisu że może pobierać z jobcenter piorniadze i dlatego niechce bym wysyłał donie, by ukryć te wpłaty

Nie dostałem nigdy żadnego pisma była mówiła że pobierala pieniądze niechce by urósł mi duży dług i chce to spłacić, tylko jak się dotego zabrać.

Jezeli Jobcenter zobaczy ze byla dostaje jakies pieniadze to odejma jej od tego co dostaje od nich tamta kwote.
Jugendamt nie jest od sciagania dlugow alimentacyjnych od obcokrajowcow zwlaszcza.Jesli matka samotnie wychowuje dziecko i nie zarabia wystarczajaco ,wtedy ma prawo do pobrania alimentow do 12 roku zycia dziecka przez 6 lat tylko.Ale ten urzad zajmuje sie przydzielaniem alimentow na dziecko (kiedy juz po szesciu latach nie moze dalej matka pobierac i ma zarobki) wtedy biora sie za ojca zeby alimenty na dziecko placil.Jesli matka nie zarabia automatycznie z Jobcenter pobiera.Podkreslam ze Jugendamt pomaga tylko matka ktore mieszkaja same z dzieckiem i sa samotne.
W twoim wypadku wydaje mi sie ze jesli nie mieszkasz i nie masz pracy w BRD to nie beda wnioskowac o dlugi do Polski,poniewaz tego nie robia (przynajmniej jeszcze nie) i trzeba pamietac ze nie robia tego ze wzgledu na realia zarobkowe i np.alimentacyjne.Wg.tabeli alimentacyjnej w Deutschland na maloletnie dziecko do lat 6 przy najmniejszych zarobkach przysluguje dziecku -225 euro...a w PL od 300 do 500 zl.

W twoim wypadku bedziesz mial dlugi jesli matka dziecka pojdzie do sadu.Wtedy od poczatku trwania sprawy musisz placic na dziecko + koszty rozprawy.Chyba ze dostaniesz list od adwokata na ktory od razu odpowiesz i poswiadczysz zarobkami,wtedy sprawa kosztuje bardzo malo i biora pod uwage to ze sie zglosiles.Sprawa taka jest konczona tylko za porozumieniem stron i podbita przez sad. Jesli bys sie nie zglosil to sprawa trwa nawet do roku i za caly rok musisz zaplacic.
Jednak nie powinnes sie bac o jakies dlugi bo to jest mowione przez byla a nie potwierdzone przez pisma urzedowe,sadowe,adwokackie.Nie liczy zbytnio co mowi twoja byla ,moze ona chce cie przestraszyc itp.Bez pism z urzedow nic nie rob.

Dzięki wielkie za odpowiedź :-D

Powrót