Dług za czynsz

• Autor wątku Autor wątku Uczciwy człowiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Uczciwy człowiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Wynajmowałem mieszkanie przez okres 1 roku pewnej parze. Płacili nieregularnie. Kiedy miałem już tego dość i pojechałem z zamiarem zmiany zamków okazało się, że lokatorów już nie ma. Nie rejestrowałem tego w Urzędzie Skarbowym. Jedynie miałem spisaną umowę sporządzoną przez agenta nieruchomości. Wiem, że w takim wypadku ściągnięcie z nich długu jest praktycznie niemożliwe. Myślałem nad skorzystaniem z usług firm windykacyjnych (mogą działać na pograniczu prawa). Czy korzystaliście z usług takich firm? Moglibyście jakieś polecić?

Wartość długu: 6tys. zł
Mam wszelkie niezbędne dane (adres zameldowania itp).

Uczciwy człowiek napisał:
Jedynie miałem spisaną umowę sporządzoną przez agenta nieruchomości. Wiem, że w takim wypadku ściągnięcie z nich długu jest praktycznie niemożliwe.

A na czym opierasz tę wiedzę?

Uczciwy człowiek napisał:
Myślałem nad skorzystaniem z usług firm windykacyjnych (mogą działać na pograniczu prawa). Czy korzystaliście z usług takich firm? Moglibyście jakieś polecić?

Czy Ty właśnie zapytałeś, kto może Ci pomóc w popełnieniu przestępstwa?

A na czym opierasz tę wiedzę?
Z tego co się dowiedziałem od znajomych i z innych tematów na tym forum. Gdybym odprowadzał podatki do US to mógłbym spokojnie domagać się swoich pieniędzy w sądzie, ale w takiej sytuacji moje szanse są małe. Nie mam racji?
Czy Ty właśnie zapytałeś, kto może Ci pomóc w popełnieniu przestępstwa?

Wszyscy wiemy, że sposoby ściągania długów przez te firmy są na pograniczu prawa (nękanie telefonami,nachodzenie itp.).

@amadia66
Zapraszam do dyskusji na temat.

Jaki jest w takim razie inny sposób?

Ale czy wtedy nie uniknę chyba zapłacenia 8,5%(nie jestem pewien tej liczby) podatku z otrzymanych od nich pieniędzy + zapewne jakąś karę.

A po drugie (o czym nie wspomniałem wcześniej). Para jest bez małżeństwa, a kobieta ma dwójkę małych dzieci. Nie wiem czy komornik coś w takiej sytuacji poradzi :/

No my też nie wiemy jak wygląda Twoja przyszłość więc nie zadawaj takich pytań.

Powrót