Dług za czysz

• Autor wątku Autor wątku Mirek657
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mirek657

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Moja żona w lipcu wyprowadziła się z mieszkania (do Ojca) w którym razem mieszkaliśmy - twierdząc że mieszkanie jej sie nie podoba. Mieszkanie to mój majątek osobisty. Na mieszkaniu wisi dług za niepłacony czynsz około 2500 pln. Dogadaliśmy się z WM że dług będzie spłacany na raty. Żona odmówiła płacenia solidarnie długu ze mną na pół, twierdząc że to nie jest jej mieszkanie i że ona tam nie mieszka (wymeldowała siebie i dzieci). Żona oczywiście wie, że od trzech miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim - pozrywane więzadła w kolanie - mój dochód to 1600 PLN. Odmówiła też płacenia czynszu - na pół. Czy mogę w jakiś sposób wyegzekwować połowę kwoty za dług i za czynsz ? Dodam że nie toczy się rozprawa rozwodowa, nie jesteśmy w separacji nie mamy również podpisanej intercyzy. Żona nie ma zamiaru wracać (warunek: mam sprzedać swoje mieszkanie).

Żona odmówiła płacenia solidarnie długu ze mną na pół
Tu nie ma odpowiedzialności solidarnej ani innej procentowej. Za zapłatę opłat z tytułu prawa własności odpowiada właściciel.
Czy mogę w jakiś sposób wyegzekwować połowę kwoty za dług i za czynsz ?
Możesz wystąpić z wnioskiem do sądu rodzinnego o zobowiązanie żony do zaspakajania potrzeb rodziny w zakresie .... i kwocie .... zł. wraz z zabezpieczeniem na czas rozpoznania sprawy przez sąd. Czy twoje roszczenie sąd uzna za zasadne, to już inna para kaloszy. Jedno jest pewne, sąd wysłucha również stanowiska małżonki.

Powrót