Dług za internet Vodafone

• Autor wątku Autor wątku wieslaw250
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wieslaw250

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Gdy pracowałem w niemczech wziąłem internet Vodafone na umowe (2lata) normalnie płaciłem przez pół roku skończył się mój kontrakt i zjechałem do Polski. Od półtora roku pracuje w Polsce i mam obywatelstwo Polskie. Dostałem wezwanie od ''Inkaso'' Transcom CMS do zapłaty za internet Vodafone na adres niemiecki. Polska firma, która mnie oddelegowała do niemiec przysłała mi to wezwanie do domu w Polsce. Jakie będą tego konsekwencje ? mogą ściągnąć ten dług w Polsce ?. Mam określony czas do zapłaty, gdybym nie zapłacił po danym terminie sprawe oddają do sądu w niemczech. Proszę o pomoc

będziesz musiał zapłacić- podpisałeś umowe na dwa lata a płaciłeś przez pół:wow:

Czyli będę musiał zapłacić ten dług będąc w Polsce ? Czy mogą ściągnąć ten dług odemnie na drodze prawnej ?

Czy jest takie prawo że mogą te pieniądze ściągnąć w Polsce ?

skoro Polski potrafia sciagnac w Niemczech dlug(komornik)to i chyba na opak tez

dzieki takim osobom niepłacącym siec 02 od niedawna nie sprzedaje telefonow na umowe polakom..zadnemu..z polskim dowodem..ktos ich naciagnal na spora sumke..

...a sąd w UE do sądu polskiego

Również sądy państw UE będą mogły wystąpić bezpośrednio do sądów polskich o egzekucję kar pieniężnych. Właściwy będzie polski sąd rejonowy, w którego okręgu skazany stale lub czasowo przebywa, posiada mienie lub prowadzi działalność zawodową. Dotychczas minister sprawiedliwości zwracał się do polskiego sądu o postanowienie co do dopuszczalności przejęcia zagranicznego orzeczenia do wykonania w RP.

- Nowe rozwiązanie to naturalna konsekwencja naszej obecności w Unii. Skoro jesteśmy obywatelami UE, to musimy mieć zaufanie do unijnych organów - twierdzi prof. Piotr Kruszyński.

Ponadto procedury przekształcenia orzeczenia obcego w orzeczenie sądu polskiego nie można było zastosować do wyroków, o których mowa w Decyzji ramowej.

- Zgodnie z decyzją, sąd krajowy ma obowiązek wykonać orzeczenia organu państwa obcego bez żadnych dodatkowych formalności - mówi prof. Piotr Kruszyński.

Dlatego projekt zastępuje pośrednictwo ministra przez bezpośrednie komunikowanie się sądów. Postanowienie o wykonaniu zagranicznego orzeczenia polski sąd wyda niezwłocznie. Osobom, których prawa zostały przy tym naruszone, będzie przysługiwać zażalenie. Sąd będzie mógł odmówić wykonania tylko w wypadkach wskazanych w ustawie, m.in. gdy nastąpiło przedawnienie wykonania kary lub brak istotnych informacji, które uniemożliwiają wykonanie.

W założeniu egzekucję grzywny, kary lub środka o charakterze pieniężnym orzeczonej przez sąd polski wobec Polaków, którzy wyjechali za granicę, będzie można przeprowadzać na miejscu z dochodów i majątku, jakie tam osiągnęli.

RE: Dług za internet Vodafone,kradzież....

owcia0124 napisał:
będziesz musiał zapłacić- podpisałeś umowe na dwa lata a płaciłeś przez pół:wow:
WITAM WSZYSTKICH CZY KTOŚ MOŻE MI POMOC,OTÓZ PONAD 2 LATA TEMU WZIEŁAM VODAFON NA UMOWĘ,PO KILKU M-CACH ZOSTAŁAM POBITAI ZABRANO MI TELEFON WRAZ Z KARTĄ,I KARTĄ BANKOMATOWĄ,BYŁA POLICJA,,TEN FAKT ZOSTAŁ ZANOTOWANY,,,,PO JAKIMŚ CZASIE DOSTAŁAM POGRÓZKI IZ MAM WYCOFAĆ ANZAIGE,,,,,,ODDANO MI KARTE BANKOMATOWĄ JAK WYCOFAŁAM ANCAIGE,,,,VODAFON MIMO ZE ZGŁOSIŁAM TO U OPERATORA SOBOTA,VODAFON TEGO NIE UZNAL,NA PROZNO BYŁY MOJE PROSBY I DOKUMENTY ,,,TERAZ ŚAD W NIEMCZECH WYZNACZYŁ ROZPRAWE,BO DŁUG URUSŁ,,,,,DO 2400 EURO,...pOSZŁAM NA POLICJĘ,Z PROSBA O WYCIAGNIECIE AKT,,A ONI MI ODPOWIEDZIELI ŻE TO JUZ DAWNO I NIE MAJA TEGO W KOMPUTERZE,CO MAM ROBIĆ PROSZE POMÓZCIE,,,,,,,,,,,,BEDE WDZIECZNA ZA KAZDĄ ODPOWIEDZ,,,,,

A co wtedy gdy dokonano kraziezy ,pobicia i dalej vodafone się upiera za zaplatą,,,,,policja nie chce mi wydać akt,,,,,,,,czy jest jakieś prawo,,,,,,,

Powrót