P
Pitt22
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Witam, sytuacja wygląda tak ze moja mama z chorobą alkoholową nie płaciła za mieszkanie komunalne po ukończeniu pełnoletności mieszkałem tam 3 lata do 2011 roku, w 2012 roku dostałem wezwanie do sądu gdzie moja mama z siostrą dostały nakaz eksmisji i wspólnie w 3kę dostaliśmy nakaz solidarnej spłaty zaległości było tego około 17 tyś + odsetki z czego ja spłaciłem ok 3 tyś, przestałem płacić i dostałem komornika, moja mama poszła do ZKZL aby wyjaśnić ze ja z siostra nie byliśmy winni niepłaceniu bo szkoła itp i od tego czasu tj 2012 zawiesili mi komornika i od tego była "cisza", w związku z nowelizacją ustawy czy na koniec roku dług zostanie "przeterminowany"? Czy te 6 lat liczy się od zawieszenia komornika? Moja siostra zdecydowala sie na podpisanie ugody i mowila ze grozili ze jak nie podpiszemy ugody to beda chcieli przerzucić odsetki na nas... co w takiej sytuacji będzie najlepszym wyjściem? Przeczekać te pół roku czy iść sie dogadać? Zaznaczam ze moja mama nie poczuwa się do długu tzn nic nie spłaca ma juz komornika wiec ma to gdzies tylko ja z siostrą jesteśmy na "celowniku". Pozdrawiam