Dług za mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku kacper1995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacper1995

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam (przepraszam jeśli zły dział)

Mam ważę pytanie mianowicie chodzi że mieszkanie (moich rodziców) jest zadłużone. Jednak pani w spółdzielni powiedziała że i tak dług obowiązują również mnie. Od chwili ukończonego 18 roku życia dodała że wysłane były również dwa nakazy do komornika z moim imieniem .
Dodam że byłem uczniem do dnia 26 kwietnia 2015 więc nie mogłem pracować. A według mnie do czasu kiedy się uczę rodzice muszą mnie utrzymywać. Więc po zakończeniu szkoły się wymeldowałem.

Więc te długi faktycznie są również moje ? i czy komornik może mi wejść na pensje bo od dnia 1 lipca zaczynam prace

kacper1995 napisał:
Więc te długi faktycznie są również moje ?
Tak to dług solidarny. Kiedy ukończyłeś 18lat?
KC Art. 6881.245) § 1. Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie. § 2. Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania.
kacper1995 napisał:
czy komornik może mi wejść na pensje bo od dnia 1 lipca zaczynam prace
Wejść nie, zająć tak.

dnia 9 października 2013..
Czyli to że sie uczyłem nie ma żadnego wpływu ?
to jest mieszkanie własnościowe zmienia to jakoś postać rzeczy ?

Jakby tak. Jeżeli jest tytuł, też na Ciebie należy go zwalczyć. Poczytaj o powództwie przeciwegzekucyjnym. art 840kpc

Dziękuje serdecznie .. Naprawdę nie mam zamiaru płacić za błędy moich rodziców .
dopiero co wszedłem w życie "dorosłe" a już bym miał mieć prezent za nieodpowiedzialność moich rodziców

Powrót