L
luka1985
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 41
Jakiś czas temu zleciłem jednej firmie import kilkunastu kartonów towaru z Chin. Mieli towar odebrać od producenta przewieść do portu, dokonać odprawy eksportowej i dostarczyć towar do Polski. Ich chiński pośrednik odebrał towar od producenta przewiózł do portu po czym zaczął żądać od producenta jakichś dodatkowych papierów. Producent stwierdził jednoznacznie, że ten pośrednik nie ma pojęcia o eksporcie tego typu produktów. Ostatecznie skończyło się tak, że pośrednik stwierdził, że towaru nie odprawi i odesłał go z powrotem do producenta. Ostatecznie inna firma nie miała takich problemów jak tamta i towar bez problemów do Polski dotarł. Sęk w tym, że pierwsza firma z którą podpisałem umowę na dostawę towaru, a która z tej umowy się nie wywiązała wysłała mi notę obciążeniową z sumą 250$ do zapłaty za to, że ten ich przewoźnik przewiózł towar od producenta do portu i z powrotem. Odpisałem, że nie godzę się na płacenie im tak dużej sumy bo nie wywiązali się z umowy i nie ma w tym mojej winy. Zresztą ich pośrednik zabrał towar od producenta i wtedy żadnych problemów nie widział. Dziś dostałem pismo z firmy windykacyjnej o tym, że dopisano moją sprawę do KRD. W związku z tym chciałbym zapytać się czy takie działanie jest zgodne z prawem? Przecież nie godziłem się na żadną notę obciążeniową i pod niczym takim się nie podpisywałem. Na tej zasadzie ja mogę każdemu wystawić notę obciążeniową na dowolną kwotę i potem robić mu problemy. Firma windykacyjna w swoim postępowaniu nie widzi nic złego i każe mi się kontaktować z firmą, która sprawę zgłosiła.