Dług ZUS po zmarłym a spadkobiercy

• Autor wątku Autor wątku pepakepa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pepakepa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry ponownie, kiedyś już opisywałam tutaj moją sytuację
W skrócie, ja i 6 innych osób nie odrzuciliśmy spadku (ja z głupoty) po nieznanym mi nawet Wujku. Wujek zmarł w grudniu 2016r, sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023. Teraz z ZUSu przychodzą mi upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009.
Czy tutaj nie mamy do czynienia z przedawnieniem? Czy ZUS może zrobić mi windykacje komorniczą? Pisać do nich pismo? Nie daje mi to spokoju, bardzo proszę o pomoc.

upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009

Żądane przez ZUS składki już przedawnione. Zgodnie z art. 24 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ( t.j. Dz.U.2023.1230) należności z tytułu składek ulegają przedawnieniu po upływie 5 lat, licząc od dnia, w którym stały się wymagalne.

Ostatnia edycja:
Dziękuję, Pani mi zawsze pomaga! :)

Czy w związku z tym napisać do nich pismo że nie mają prawa wymagać ode mnie składek? Czy sami sobie odpuszczą?

Można odpowiedzieć na pismo, że "żądanie opłacenia składek z tytułu ........ z roku ..... jest już przedawnione. Niniejszym podnoszę zarzut przedawnienia.".
Podajesz także podstawę prawną przedawnienia składek ZUS.

Wanda67 napisał:
Żądane przez ZUS składki już przedawnione. Zgodnie z art. 24 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ( t.j. Dz.U.2023.1230) należności z tytułu składek ulegają przedawnieniu po upływie 5 lat, licząc od dnia, w którym stały się wymagalne.
Pod warunkiem, że nie nastąpiła okoliczność skutkująca przerwanie lub zawieszeniem biegu przedawnienia. Zadający pytanie tego nie wie, Pani również. ZUS mógł choćby prowadzić względem spadkodawcy postępiwanie egzekucyjne.

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

DarthPaulus napisał:
Pod warunkiem, że nie nastąpiła okoliczność skutkująca przerwanie lub zawieszeniem biegu przedawnienia. Zadający pytanie tego nie wie, Pani również. ZUS mógł choćby prowadzić względem spadkodawcy postępiwanie egzekucyjne.

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Nawet jeśli od śmierci minęło już 7 lat, a sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023? Możliwe, że jeszcze się nie przedawniło? Biorąc pod uwagę , to co wyczytałam i rozumiem, to bieg może być przerwany na 2 lata w przypadku śmierci? W tym roku minęłoby (na koniec) 7. Czy każde zwykłe pismo z ZUSu już pod mój adres przerywa bieg? Czy musi być to sprawa egzekucyjna? Bo gdyby tak licząc moim rozumowaniem, to dopiero na koniec tego roku minęłoby kolejne 5 lat (2 lata przerwany od śmierci 2016 = 2018 + 5 nowe przedawnienie = koniec 2023r)?

Mam jeszcze jedno pytanie. Bo rozumiem, że skoro śmierć nastąpiła w 12.2016r, to wg nowych przepisów odziedziczyłam spadek z dobrodziejstwem inwentarza. W styczniu 2016 Pan Wujek zaciągnął kredyt w SKOK, SKOK sprzedał ten dług jakiemuś tam wierzycielowi. Wierzyciel właśnie wysłał mi super propozycję mediacji (zamiast 43 tys, do spłaty 23 tys), oczywiście nic narazie nie odpowiadam, bo najprawdopodobniej jest to przedawnione? Jeśli nie podejmę żadnych kroków, co może być dalej? Sprawa zostanie skierowana przez wierzyciela do Sądu? Tam dopiero będę się ,bronić'?

2. Czy dla świętego spokoju, zrobić spis inwentarza? Zdążyłam się tylko zorientować, że zmarły był współwłaścicielem mieszkania. Czyli jeśli dobrze to ogarniam, jego połowę dziedziczą wszyscy spadkobiercy - 6 osób i ja odpowiadam do wysokości 1/6 wartości tej połowy? Co w przypadku gdy długi są większe niż ten cały majątek, którego nie chcę :)?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

propozycję mediacji (zamiast 43 tys, do spłaty 23 tys)

Prawdopodobnie roszczenie jest przedawnione, a windykatorzy chcą chociaż w części je odzyskać.

oczywiście nic narazie nie odpowiadam

Nie kontaktuj się z windykatorami, bo w ten sposób uznasz ten dług.

co może być dalej?

Sprawa może trafić do sądu, ale sąd z urzędu bada, czy żądane roszczenie nie jest przedawnione. Jak jest przedawnione, wtedy sprawa nie jest w sądzie rozpoznawana.

Powrót