Dług :(

• Autor wątku Autor wątku Dług:(
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dług:(

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam do was pytanie :)
Jeżeli ma się kredyt w banku i nie stać kogoś dalej juz go spłacać i bank odsprzedał dług firmie i od tej sprzedaży mineło już 10 lat. Jeżeli ta osoba co ma ten nie spłacony kredyt zmarł jej ojciec to muszą sie jego bracia i ich rodziny ( wnuki itd.) muszą się zrzekać tego długu tamtej osoby czy Nie ???
Czy mozna zrobić tak że ten dług mógł przejść na tej osoby dzieci tylko

nie zrzekasz się długu - to byłoby za piękne.
można zrzec się spadku po takiej osobie, która to w spadku zostawia dług, chyba, że ktoś przyjmuje taki spadek i chce spłcić honorowo długi zmarlego ojca.

Dług:( napisał:
Mam do was pytanie :)
Jeżeli ma się kredyt w banku i nie stać kogoś dalej juz go spłacać i bank odsprzedał dług firmie i od tej sprzedaży mineło już 10 lat.

Istnieje jeszcze coś takiego jak przedawnienie zobowiązania. Kredyty z BTE przedawniają się po 3 latach, pozostałe zobowiązania po 10-ciu.

Ale trochę źle mnie zrozumieliście
zmarłego ojca syn ma ten dług i jak zmarł to rodzina z jego strony się oburzyła bo muszą się zrzekać długu tamtej osoby czy można tego uniknąć boo tych osób jest z strony zm. ojca 70 osob czy mozna tego uniknąć i zrobić tak żeby tylko ten dług przeszedł na dzieci tego syna ( tylko nie wszystkie mają 18 lat żeby móc się go już zrzekać)

Po prostu nie stać tą osobę zwrócić pieniądze rodzinie bo te koszty by wyniosły koło 7 tyś

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót