dług

• Autor wątku Autor wątku jacekn84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacekn84

Użytkownik
Odpowiedzi
334
Witam

Jest takie zadłuzenie w eultimo

Kwota zadłużenia 2 094,05 zł
Status Zaproponuj swoją ugodę

Tytuł zadłużenia
Nazwa pierwotnego wierzyciela TAKTO Finanse sp. z o.o. (dawniej TAKTO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.j.)
Data zawarcia umowy 18.07.2013

Rodzaj umowy Umowa o kredyt konsumencki
Wierzyciel obecny
Obecny wierzyciel TAKTO Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty
Data cesji 11.09.2015
Saldo końcowe wierzyciela pierwotnego na dzień 12.09.2015 2 018,48 zł
Kapitał: 1 560,00 zł
Koszty: 0,00 zł
Odsetki: 458,48 zł
Inne: 0,00 zł
Saldo aktualne wierzyciela obecnego na dzień 07.03.2016 2 094,05 zł
Odsetki: 534,05 zł
było tez dane do sadu ale sad odrzucił z braku podstaw do sadu dali kwote 1688,45

Zaproponowali 14 rat po 160 złotych, Do tej pory zostało wpłacone 1840 złotych ,czy jeszcze trzeba dopłacic?

Ostatnia edycja:
No jak jest takie zadłużenie, skoro:
było tez dane do sadu ale sad odrzucił z braku podstaw do sadu dali kwote 1688,45
Jak odrzucił, to nie ma. Nie ma, to coś Ty zapłacił? Żądaj zwrotu...

to ponad 1688?
Z ostrożności procesowej, strona powodowa wskazuje, że zobowiązanie strony pozwanej nie uległo
przedawnieniu i jest wymagalne.
W dniu sporządzenia niniejszego pozwu o zapłatę zobowiązanie strony pozwanej wynosiło
1688.45 PLN. Na powyższą kwotę składały się następujące składniki:
- 1000.00 PLN – kwota kapitału zapadłego,
- 47.01 PLN – kwota odsetek umownych przed przeniesieniem,
- 41.77 PLN – kwota odsetek karnych przed przeniesieniem,
- 450.00 PLN – kwota opłaty operacyjnej zapadłej ,
- 50.00 PLN – kwota opłaty przygotowawczej zapadłej,
- 60.00 PLN – kwota kosztów zapadłych,
- 39.67 PLN – kwota odsetek po przeniesieniu.

Sąd stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty.
Dlatego też na podstawie art. 505 [33] § 1 k.p.c. przekazuje sprawę do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej
pozwanego

wczeniej nie wiedziałem ze było w sadzie , sam zaczałem spąłcac zobowiazanie tylko ze oni chca 2200

Ostatnia edycja:
Aha, poszło do sądu właściwości ogólnej.

Nie wiedząc jaka była treść umowy (są tu np. jakieś odsetki karne - nie mam pojęcia z czego mogą one wynikać), mogę sobie gdybać. Ale sporo tych kwot jest na 100% nienależnych, np. jakieś "koszta zapadłe" - co to w ogóle za słowotwórstwo?

w sadzie nic nie było bo nic nie dostałem , i tylko jest w eultimo Jest takie zadłuzenie w eultimo

Kwota zadłużenia 2 094,05 zł
Status Zaproponuj swoją ugodę

Tytuł zadłużenia
Nazwa pierwotnego wierzyciela TAKTO Finanse sp. z o.o. (dawniej TAKTO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.j.)
Data zawarcia umowy 18.07.2013

Rodzaj umowy Umowa o kredyt konsumencki
Wierzyciel obecny
Obecny wierzyciel TAKTO Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty
Data cesji 11.09.2015

gdzie juz 1840 spłaciłem, tylko nie wiem czy musze spłacac do 2240 , 14 rat po 160 złotych

Ewidentnie, jeśli nic w sądzie nie było, to na daną chwilę żądaj zwrotu tego, co wpłaciłeś. Przynajmniej tak to wygląda z tych wpisów, które przedstawiasz. I skąd te raty?

ugoda z eultimo Sprawy objęte ugodą
Ilość wszystkich rat: 14
kwota 2 244,48

Ostatnia edycja:
Nic z tego już nie rozumiem. Najpierw widzę:

Sąd stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty.
Dlatego też na podstawie art. 505 [33] § 1 k.p.c. przekazuje sprawę do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej
pozwanego

A teraz:
ugoda z eultimo Sprawy objęte ugodą

Niestety, z takich informacji to ja nic nie pomogę, bo się nie da. Podpisałeś jakąś ugodę przed sądem? Czy też poza sądem? Jeśli tak to co z tym przekazaniem sprawy do rejonówki, to inna sprawa jakaś?

bo znalazlem ze sprawa była w esadzie i zostało oddalone , a ja znalazlem sprawe w eultimo i zaczałem spłacać , ugoda z eultimo widocznie w rejonówce tez oddalili albo się
nie odbyło bo z sadu nic nie mam

A to eultimo to jakiś ich system? Podpisałeś w ogóle tą ugodę? Bo tego wprost też nawet nie napisałeś.

Czyli tak: Wiedziałeś, że sąd nie znalazł podstaw do wydania nakazu zapłaty, powództwo najprawdopodobniej zostało oddalone w SR, a Ty odnajdujesz się w eultimo i sam z siebie zaczynasz spłacać rzekome zadłużenie (nie podpisywałeś żadnej ugody?). Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją. Wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem było w ogóle nie płacić, a jak już zdecydowałeś się spłacać, to, bo ja wiem, może spłać całość. Nie wpiszą Cię do żadnego BIG.

A najlepiej opisz całą sytuację ze szczegółami, bo na razie się trzeba wielu rzeczy domyślać.

Dla ścisłości: powództwo w takiej sytuacji przez rejon nie mogło być oddalone. Co najwyżej umorzone postępowanie. Zwracam też uwagę, że między "przekazano do sądu właściwego" a faktycznym rozpoznaniem sprawy może trwać nawet ponad rok.

On i tak używa sformułowania "odrzucone", które nie jest absolutnie terminem prawnym, więc... Na dobrą sprawę nie wiadomo o czym w ogóle mowa :D

Syphar napisał:
A to eultimo to jakiś ich system? Podpisałeś w ogóle tą ugodę? Bo tego wprost też nawet nie napisałeś.

Tutaj ktoś to ładnie wyjaśnił E-Ultimo

Co do tej sprawy to ktoś dostał pismo żeby wszedł sobie na to eultimo i tutaj możliwe że kliknął coś przez co zawarł ugodę i sobie zaczął wpłacać.

Aha... Nie wiedziałem, że takie coś istnieje, przyznaję. Ciekawostka. Jakby rzetelnie informowali tam o wszystkim, to byłoby to bardzo przydatne narzędzie dla osób zadłużonych, ale szczerze wątpię, że informują jak trzeba.

Syphar napisał:
Aha... Nie wiedziałem, że takie coś istnieje, przyznaję. Ciekawostka. Jakby rzetelnie informowali tam o wszystkim, to byłoby to bardzo przydatne narzędzie dla osób zadłużonych, ale szczerze wątpię, że informują jak trzeba.

Ta załóż konto ( podaj Pesel ) , zaloguj się - zawrzyj ugodę online- spłać dług ( nie ważne czy im się należy czy nie )

Stan sprawy Brak podstaw do wydania - przekazano (Prawomocne)
Data wpływu 30/01/2014
Data zakreślenia 11/03/2014
Data prawomocności 11/04/2014
Wartość przedmiotu sporu 1 688,45 zł
Z ostrożności procesowej, strona powodowa wskazuje, że zobowiązanie strony pozwanej nie uległo
przedawnieniu i jest wymagalne.
W dniu sporządzenia niniejszego pozwu o zapłatę zobowiązanie strony pozwanej wynosiło
1688.45 PLN. Na powyższą kwotę składały się następujące składniki:
- 1000.00 PLN – kwota kapitału zapadłego,
- 47.01 PLN – kwota odsetek umownych przed przeniesieniem,
- 41.77 PLN – kwota odsetek karnych przed przeniesieniem,
- 450.00 PLN – kwota opłaty operacyjnej zapadłej ,
- 50.00 PLN – kwota opłaty przygotowawczej zapadłej,
- 60.00 PLN – kwota kosztów zapadłych,
- 39.67 PLN – kwota odsetek po przeniesieniu.

Sąd stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty.i juz zadnej sprawy w Sadzie nie było , teraz sprawa zajmuje sie ultimo
Wierzyciel obecny
Data cesji 11.09.2015

wpłacilismy juz 1840 czy musimy spłacic 2200 tak jak oni chcą ?

wpłacilismy juz 1840 czy musimy spłacic 2200 tak jak oni chcą ?
Przecież 10x dostałeś już odpowiedź, że nie dość, że nie, to jeszcze powinieneś domagać się zwrotu tych 1840 + odsetek od nich, bo brak podstaw do wydania nakazu.

Powrót