Długi a chory psychicznie

• Autor wątku Autor wątku ziga88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziga88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!
Może od zaczne od sytuacji jaka panuje. Mam 18 lat i mieszkam razem z matką chorą psychicznie(nie chce sie leczyc, chodz 2 razy byla w szpitalu psychiatrycznym wzieta przez karetke) w domu. Ojciec rowniez chory (leczy sie) mieszka z babcią. Problem polega na tym, że matka zaciągła długi za telefon na abonament(około 10tys), a sama nie ma żadnego dochodu, a ja sie uczę, a ojciec na nas z renty daje 1000zl miesiecznie którymi ja muszę operowac, i niestety nie jestem w stanie zaplacic jej zadlużenie, a dług tylko rośnie. Czy jest możliwosc umożenie jakos tego długo z powodu jej choroby psychicznej?? Np. przez ubeswłasnowolnienie.
Oraz jak zalatwic takiej osobie rente ktora sama jej nie chce??
Pozdrawiam

Długu nie można zniwelować przez to tylko, że ktoś jest chory psychicznie.
Można by tylko dowodzić, że podpisanie umowy abonenckiej z osobą niepoczytalną jest nieskuteczne i dalej kombinować jakie skutki prawne z tego wynikają.
Uważam jednak, że jeżeli ta osoba nie jest ubezwłasnowolniona, to raczej nic to nie da.
[cytat:397hl3cp]
Oraz jak zalatwic takiej osobie rente ktora sama jej nie chce??
[/cytat:397hl3cp]
Jak będzie ubezwłasnowolniona, to nie będzie potrzebna jej zgoda.
I jeszcze jedno.
Na razie nie odpowiada Pan za długi matki.
Nie wiem tylko jakie prawa własności są w stosunku do lokalu, który zajmujecie i sprzętu w nim.
Chodzi mi o ewentualne egzekucje komornicze.

[cytat:11qw39q1]Uważam jednak, że jeżeli ta osoba nie jest ubezwłasnowolniona, to raczej nic to nie da. [/cytat:11qw39q1]

Gdyby była ubezwłasnowolniona, nie mogła by zaciągnąć zobowiązania. Ale nie byłą, więc myślę, że śmiało można powołać się na wadę oświadczenia woli(zakładając oczywiście, że Pani matka miała zaburzenia psychiczne w czasie zawierania umowy z operatorem). KC stanowi:

[lex:11qw39q1]Art. 82. Nieważne jest oświadczenie woli złożone przez osobę, która z jakichkolwiek powodów znajdowała się w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli. Dotyczy to w szczególności choroby psychicznej, niedorozwoju umysłowego albo innego, chociażby nawet przemijającego, zaburzenia czynności psychicznych.[/lex:11qw39q1]

Na Pani miejscu złożył bym również jak najszybciej wniosek do sądu o ubezwłasnowolnienie, w celu uniknięcia podobnych sytuacji w przyszłości i możliwości ubiegania się o rentę.

[cytat:2r5gfvqm]
Nie wiem tylko jakie prawa własności są w stosunku do lokalu, który zajmujecie i sprzętu w nim.
[/cytat:2r5gfvqm]
Mieszkam w domu, matka z ojcem bez rozwodu, a wiec wspolny majatek. Moze orientuje sie ktos ile czasu zajmuje zanim dojdzie do przyjscia komornika w takim przypadku. Dlug juz z 2 lata jest, co najlepsze , bylo tam zaledwie 2500zl a jakims cudem naliczyli juz 8000, jest to mozliwe?? I jest np mozliwosc zmniejszenia tej sumy?? Bo niestety matka ze chora, palilo wszystko co do domu przyszlo poczta, dopiero gdy pierwszy raz byla w szpitalu to dowiedzialem sie ze jest taki dlug.

Powrót